港產片宗旨:未睇就屌定先(26) (港產新片:緣路山旮旯/姜Jer媽/明日戰記)

1001 回覆
36 Like 10 Dislike
睇今日啲場都幾ok
禮拜六日要繼續衝呀
睇北京電影節相

點解我覺得爾冬陞keep得仲好過古生
埋單應該400-500
嘉禾大埔今日都開始上《緣》
係明日來之前搏得好搏好彩今期d外國片都麻麻
明日戰紀 大家會唔會入場睇
今日the northman同阿媽又間揀咗前者
有冇識戲之人可以教導下我依啲layman點鑑賞依套巨作

利申:覺得套戲好,但未至於年度之作級
支持下啦
都冇下次架喇
已經調整好心態入去睇特技
講到我就快唔敢入場
暫時睇評語都幾兩極
識人話喊到對眼腫晒又有人話悶 眼高手低 劇本比重失衡

所以我都仲諗緊睇唔睇好
老實講彭導套29+1都係好悶
點解唔會
仲會推埋畀身邊啲人一齊睇
睇完阿媽
大致上ok嘅小品
jer>姜
明點解咁多人講羅永昌
夜啲再講
阿媽真係麻麻地….
雖然冇悶到瞓覺,但係劇本成個焦點放晒喺姜濤度
Jer 就成咗成套戲最表面嗰位
再冇啲乜嘢將個情感有進一步發展
《緣路山旮旯》黃浩然導演回應網民回本困難問題:

問:點解唔賣上Netflix?
就算我想賣俾 Netflix,Netflix 就會要?Netflix 唔係 YouTube,唔係我 upload 上 Netflix,有人睇就有錢收。跨國網上平台購買幾年播放版權,出價隨時可以比一個周末嘅票房數字仲要低

問:如果買碟支持呢?
黃:香港電影 DVD 版權費,好多已經跌到 10 萬或以下,連一日票房都不及,買 DVD 或 Blu ray,對電影收回成本,幫助極之極之細。

結論:
入戲院支持啦
我諗點都要支持下古生
古生仲一早做埋售賣模型又成,成件事好有準備
大陸票房我地理唔到,但香港呢邊真係靠大家撐架喇
見到呢啲得十零個人like and comment 嘅圍爐po就覺得好好笑
其實佢不如玩返舞台劇算啦
坦白講佢啲戲我真係唔識欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞