港產片宗旨:未睇就屌定先(26) (港產新片:緣路山旮旯/姜Jer媽/明日戰記)

1001 回覆
36 Like 10 Dislike
只可以怪大家對所謂「港味」嘅定義唔一樣
但偏偏中國啲網軍反而係屌明日戰記太重港味
真係佢想點定義就點定義
Nft
幾億雖然唔賺,但都唔叫大蝕

仲要有咁多公司對分
聲生不息咪港味

不過係新香港味
開畫票房紀錄
1. 寒戰2,首日票房542萬港幣,加上午夜場共累計635萬港幣
2. 梅豔芳,首日票房311萬
係咪已經係歷年最高記錄?
要計票房就唯有show出黎

印象上假冒上晝係咪無乜fc包場?
簡體勿屌

內地文章評七人樂隊:

https://www.sohu.com/a/572192287_505759

作为一部拼盘电影,《七人乐队》的质量并不算差。知名导演们放低了姿态,把自己当成初窥门径的童子,依据短片的规矩编排叙事。不割裂,也不敷衍。它就像如今的香港电影,尚有辉煌的余晖,但温情多于惊艳、诚恳胜过技巧。

往小了说,这是如今香港电影的困境,新人撑不起来,老将仍在效力。主演《别夜》的两名新人余香凝、吴澋滔,演技一般,看得人很不舒适。往大了说,这是目前的困境,经济发展不起来,路在何方永远都只能是句歌词。

香港,有过希冀,曾经迷惘,吃过发展早期的红利,也陷入过时代的危机。《七人乐队》拍出的,不只是对昔日的缅怀,更有对香港的深爱:比香港更好的地方有很多,但都没有我对家乡的这一份感情。这是他们的“我和我的家乡”。 ‍

上面一方面又覺得香港電影青黃不接,一方面個畸形市場又唔會畀機會新導演新演員

永遠用自己把尺,觀眾恨不得古天樂劉德華拍到80歲

其實本地電影一早已經向前走,只係佢哋依然追求舊日味道,水月鏡花
等睇ching影評
條友出名中意玩具,大細路黎,拍呢套係為開心多過為其他
以前就興唔出街,而家都開始有包場放出黎

nft到而家都唔知有咩用買張gif得閒開黎睇?我知佢搞nft認真過其他但真係睇唔透平時可以點“用”個nft
古天樂開意外2.0
如果意外2.0講牙mo單野,會賺定比人屌
笑死 近乎全體陣亡
係啊 就算我係
埋單嗰度應該冇咁多人陣亡啩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞