機械人產品綜合討論區 #27 謝絕老翻同炒家 歡迎互毒 大家搶到叉鴨肶未?

1001 回覆
3 Like 4 Dislike

唔知係咪你講個樣野
我指個上臂
尤其係左手
真心希望GSC可以賺到錢

成個HOBBY玩具機械人出品
基本就係田中加GSC擔大旗了
老千都越嚟越毒瘤化

毒瘤王唔關我事, 戒剩模型
成品不了
真31龍,無限地帶23,百獸王,鐵人28,艾路度拉V,超時空世紀。。。
屌佢啦,
MOSHOW未從良之前做既老翻1:72 突擊同暴風
QC同造工可以同到幾千蚊既Bandai貨比,甚至更好
當年report出事既機率仲好低

Bandai 呢十年根本停濟左
玩DLC 玩到喪心病狂

連MSE d 濕鳩扭蛋,剩係得師徒兩父子嘅扭蛋膠都可以賣過千蚊
仲點會咁好心機整貴價玩具

以前啲誠意之作,
好似大人的超合金
屌你老味
呢啲系列完全唔見晒

我有齊破冰船宗谷號 阿波羅11號 同穿梭機
呢啲先係世界一流玩具廠商出嘅模型玩具

無論係破冰船定係火箭都係用黑海綿包裝,
邊係好似而家咁,
屌你得浸爛鬼吸塑發泡膠
以前啲人仔仲細過一毫子(仲矮過汽水罐下面嗰層),
都上色上得咁精準

(上面係南極破冰船嘅船員,以前有影過相同可樂罐比較唔見咗)

順帶一提
以前上邊呢個Bandai系列
火箭可以完美還原升空+ 登陸月球+ 降落地球所有程序
可以做到完美分體同拆除

而下面宗谷號破冰船
係日劇南極大陸(木村拓哉嗰套登場過)
除咗還原之外,仲好重
有做舊
同真船好似

重點係N多配件,有直升機飛機
所有支架連發光地台(有浮冰裝飾)
船上面有停機坪飛機庫可以裝返啲裝備入去
而且仲配有一整隊南極探險隊30個(上色精美)
大量雪橇犬同南極探險車

我幾年前買嘅時候,
五千幾兩盒
GSC 土人果邊大把水貼其他野
GSC 老本應該無問題,
但機械人模型見佢咁出都不得不懷疑佢條水喉有幾大
又合金又模型又盛
D 模型仲好似唔使錢咁,係咁有新模
模型多啲, the 合體無鐵成份 , 都係膠黎, 不過是但啦, 鐵又好膠由好 有廠肯出就得
出模型好啲,THE合體貴得嚟啲qc好差,寧願自已砌
呢隻應該係The合體系列第一隻?
之前買過隻gsc成品gridemam簡直慘不忍睹
對佢啲成品無晒信心真係寧願佢出模型自己噴好過
我仲等緊電鍍版黃金勇者模型
去到泰丹個情況先叫貼地啦
J9終於到?
想請教下各位巴打保養問題,唔想始源勇者王有氧化係咪買雙星牌模型蠟水定期抹就OK,淨係抹關節位定成隻都要抹我仲有其他METALBUILD係咪都可以一樣處理方法
唯有叫俾啲時間佢地進步
GSC咁揼水俾田中狂出機械人
真係開心嘅

鐵人28FX我都棄老千等模型, 肥仔身形本身都唔會太好可動
最主要我無錢
老千個隻GGGG?
其實蠟水最主要係對令身反光嘅電鍍件有效, 唔令身嘅, 我自己覺得分別不大
要抹就針對漆面同反光面做, 膠嘅關節避開會好啲, MB金屬關節我覺得可以照抹上去, 不過要上蠟就真係要定期上

我自己嘅取向就係避晒啲電鍍玩具, 上一隻蠟可能仲算樂趣
幾隻已經好唔過癮了
係呀諗左幾個月都係忍唔住收左老千隻始源勇者王連配件唔想佢咁易氧化唔該哂巴打今晚返去再研究下

屌,呢個先岩上面柒左
屌, 黑肉我啱喎
多啲分享下
得閒POST相
多啲嚟吹水

咁樣千幾蚊,好似買SMP重好
呢隻唔記得有無合金?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞