養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(4)

999 回覆
0 Like 2 Dislike
養好耐死
我以為你啲魚得幾日命
大和藻蝦同黑金剛螺。以前養到各兩隻,間時會有少少藻。死剩各一隻時就開始多返藻。後尾再買,每樣養3隻,就保持乾淨呎半缸
想問大和藻蝦 會唔會打 極火蝦?
請問有冇人知神仙魚底下支旗會唔會再生
買返黎殘疾,得1支
死又死唔去,冇得買魚
無養過極火蝦唔知但眼見大和無攻擊其他細魚,永遠柄埋一二邊做自己野
好難清
我日日見到都整爆佢
btw
會唔會食草
唔會食草 不過繁殖得好快 我d朱古力娃娃食到佢絕種
學會共存,佢會食D食淨嘅魚糧同藻
我個淘寶套濾好似無用 anyway換左桶濾 應該穩打穩陣啦…..

點解有水泥 又有燈 都好似想枯咁
想問下有無ching用過ehiem compact 60
會唔會好嘈
有冇co2 咩溫度 有冇恆溫 咩燈
用過40唔嘈
諗緊60cm缸用60定40都夠? 我剩係養3條魚
無co2… 我唔諗住添加co2
大約26-28 溫度

普通水草燈… 白色黃色綠色藍色 跟住唔知咩中間用相機影住佢會變紅色
3條魚咩魚先
btw 60cm缸用呢種細桶可能唔夠做喎
一條七彩雷龍 + 兩條笑貓
養靚草要低溫 夠肥 夠CO2 夠光
26-28度太高 我個大缸無水冷 夏天啲靚草全滅
同埋唔建議用呢個玻璃野養 啲根都唔夠放
普通水草燈, 唔知有幾普通, 一百有找果啲?

唔想重課equipment只能養陰性平草

要養到靚草要求:
黑泥 (肥同酸性)
水冷暖管 or 過唔到夏天 冬天十零度啲魚都玩完
CO2 可以話係基本要求
無CO2好易爆藻 因為植物生長太慢 啲剩肥比藻吸哂
光 只少幾百 夠力射到底 但又唔好太勁 太勁爆藻
好既Filter同硝化細菌keep到個nitrogen cycle
唔好曬太陽 呢個好重要
compact 60都應該OK既 60x30x30cm?
係呀 依家都只係用緊一個水妖
一定唔夠
水妖夠養蝦仔架渣
所以想買個桶仔 又無水妖咁礙眼點遮都遮唔住 跟住兩條笑貓長期zip喺入面 買咗啲遮擋磚/瓦畀佢地又唔用
養咗好似無養咁
水芹唔算陰性平草?
有冇好推介

同埋點解唔好用玻璃杯… 如果要放缸應該點樣倒泥落缸到同埋令水草企直 唔甩/浮面

有冇啲水草26-28度都可以唔死?
講真28度無co2 已經係大部份水草極限 過一兩個月可能會溶 你d moss 都已經黃得7788 浮萍 蜈蚣草 水榕 鐵皇冠 你可以試下

你個缸唔多嘢 撈起曬佢落泥 btw 我覺得你個缸唔使落泥 咁少草對你個缸黎講太肥

如果你係想種水草 一定要upgrade設備
仲有你棵嘢個環做咩唔甩返出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞