養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(4)

999 回覆
0 Like 2 Dislike
殷輝裝修之前都算多燈魚款
而家先知連登有魚缸區
3個月新手
有宮廷同葉底紅冇CO2會出事
生得太慢好快爆藻
有CO2, 係個濾水器直出
D宮廷生得快到個個星期要剪...
暫時未爆過藻, 最多都係有D青苔, 同埋缸面有D圓形咁既青苔, D小精靈好似唔食
D蝦生左勁多蝦仔
我2日換一個水殼既水 大約6分1 水位
溫度長開暖管keep 溫度計26
環境無咩壓力? 裸缸 加啲莫絲 水榕
濾材用eheim桶濾
缸… 18x32x16 cm
9月養到依家
水溫換水無對,但開暖管
有除氯,攤一日至兩日
底材… 冇,靠自己吸屎

最近餵飼轉變: 由於餵豐人蝦太密,有啲白色水虫出咗嚟,加上有隻魚搶食時被咬爛生咗白色一點,我就停餵豐年蝦一日, 改用番魚糧

依家條白色一粒嗰條已經冇事 再無望到有魚有傷口

食慾方面,放bb糧都搶住食,包括呢條大既母魚

謝謝你
我啲蝦都唔識生既
師兄有無用水冷?望落啲草好靚喎。買左個45cm缸打算開缸,做到你呢個效果要咩準備?
呢個都係45缸, 無用水冷
應該都唔會買...因為拖板都插到爆晒
我8月尾開, 好似個缸都唔太熱
可能屋企大部份時間都開冷氣.. 我諗出年最多加風扇

用電既野同重野無得揀就要魚街買
其他細件野一定係淘平好多
CO2 收2手INTENSE有600-700
自從加左CO2, D草就生到癲左

水草店同自游自在個網都多草既資料睇
再唔係上埋TROPICA 個網睇下邊D草易種D
又係成日忍唔到手買新草, 所以而家成日森林咁

最緊要養水真係要差唔多一個月
我個令星期忍唔住加左D蝦差唔多死Q晒
淘左D試紙原來NO2爆晒錶..
或者加硝化菌, 一定係用玻璃一支仔果隻最好
而家NO2係0
之前D蝦耐唔耐會死幾隻
加左個氧氣又要係好似好D, 唔知係咪關事
我諗而家有10隻大蝦, 30幾40隻細蝦
感謝師兄詳細回覆!我買左 co2,你講既硝化菌有無推介邊度買或咩brand?
Bio Digest , 一支玻璃仔, 開果時小心D
我無死到,但用桶濾,瀑布式出水 有氧做到…
係唔識交配。聽人講係對個環境吾安全所以唔生?
真係唔知,我有好多草,但都有好多魚
不過都唔覺d魚有攻擊d蝦
單獨分開養
亞甲基藍
一係用孔雀石綠
想請教下公司 30cm 細缸仔, 養咩魚會襟擺啲
斑馬
你地CO2用缸內細化定缸外細化?
留名睇鬥魚
玩左4年既lee com魚缸收左皮
想問下香港邊度買魚缸最好? 金魚街?
唔想淘寶 thanks
魚街 ADA 缸 最好既話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞