養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(4)

999 回覆
0 Like 2 Dislike
想問下,
啲米蝦打側或者反轉咁訓係地
係咪即係就死?
乜野火鑽?
火鑽金翅?
咪普通燈咁養囉?
想請問有冇巴打知邊度有twinstar燈賣
想問下有冇人經HKTVmall間Exotic Mall買過濾筒?見嗰到個Eheim 250平平地想買返個,不過唔知包唔包快接

想問下呢
隻係咩藻?
之前入左大和藻蝦,佢地食曬好長好大條既藻,然後淨返d 短既就唔食,去左搶魚糧,食飽就集體跳缸走曬

換左第二批小精靈同蜜蜂角螺,佢地都係淨食缸壁既藻,泥上面,水草面同濾水器既就唔食,好似係到種菜咁,長食長有

有無咩辦法可以可以令佢地食左水草面上既藻? 泥上面既可唔可以加泥蓋住佢,當睇唔到

最後就係所有魚都好驚人,無時無刻都匿埋係水草底,背後窿窿罅罅位。有人無人,開燈關燈都唔多出黎,除咗食飯先至會出嚟搶嘢食 有無得搞吓
Eheim就二手至少平一半,仲有啲人退坑賤賣
新缸黑土又重肥,草未成熟未生根(加上你少草),加上強光,藻自然就多,黎緊唔好加肥,3~4日換一次水(30~50%)至少維持1個月,直到草有輕微缺肥徵狀(縮頭,發白,脫葉etc.)再對應加肥

CO2盡量比燈早30mins開,然後早30mins熄,確保水草開始做光合作用時CO2已到穩定水平

換水同時盡量抹走啲藻,換水後加適量SeaChem Excel(液態碳),加快光合作用,幫助水草吸肥
https://www.seachem.com/flourish-excel.php

螺好賤格,永遠只會食曬啲玻璃藻先會食葉上面啲藻,所以唔好太依賴生物除藻,佢地最多減慢藻生成,唔會食得曬全缸嘅藻

魚都好多都好有性格,唔係隻隻都咁有社交性,不過你似係新缸所以佢地先咁驚
我個缸已經開左就黎3個月,一星期換一次水,50%左右。平時就補水,已經一直都無加肥。

水草唔生根,綠菊插泥,但無耐就會同泥接觸果到斷開,浮上水,唔點出根。趴地珍珠有出根,但唔爬地,最後個面生曬藻,俾我拔走曬。最新就到紅雨傘溶左2棵,散曬,執到我hihi

再加魚中左白點,成缸加温30度煲緊,水草又開始溶,藻大爆發,好想拔曬出黎重新開始過

盡可能都唔想落藥,而家試緊關燈,淨係夜晚餵糧開燈

魚本身係唔驚人,但唔知咩事,愈黎愈怕人,中層魚俾我養到變曬底層魚
本身個缸近唔近個陽台?
TDS幾多?
CO2一秒幾泡?
個缸幾L
有冇全缸圖睇下

唔近陽台,唔會有陽光可以直射到
唔知咩係TDS, 呢個係星期日check既
pH6 ; GH 6; NO2 0.01; NO3 0.5; NH3/4 0.1
CO2 4秒一個,24小時,但夜晚會另外開氣泵
缸係40L水
拎走曬啲珊瑚骨,夜晚同朝早ph反差大同鈣過多好易縮頭同發生拮抗,啲草生唔起有打co2同黑土都冇用
另外co2升上3秒1泡試下
仲有日照幾耐?
珊瑚骨係因為有蝦同埋有蜜蜂角螺,唔想GH太低佢地溶殼而死先特登加俾佢地,補下,

co2照樣3秒一泡都係行24?

基本上係得太陽散射光,LED燈就開十個鐘,雜嘜牌
黑土本身已經夠鈣俾米蝦同螺如無意外唔洗咁上心,佢地冇想像中咁易溶,返而高鈣米蝦有可能脫唔到殼同會影響到草生長
CO2最好買個電磁閥俾生物有休息時間,不過只要魚唔浮頭行7/24都OK
所有太陽光都會加快藻生成,你咁少草又未成型個LED減到6~7hrs都OK
你問題係水溫30度 呢個狀態水草好難生得好 唔死已經執到 水草生長不良 吸唔到咁多肥=爆藻

btw 我都同意co2 開大d

你中白點係你換水換太快?
謝謝呀,我跟你方法試一星期睇下點先
本身魚街買返黎既魚有白點,但無睇清楚掉左落去,新入既魚一齊中曬
所以成缸一齊加熱,今日睇已經無曬白點,煲埋今晚,聽日可以關暖管
迷你椒草 定 湯匙萍
易種d (冇co2)
想問下火柴岩岩落到缸幾耐先會開番大呢
巴打們有冇推介,魚街買魚蝦邊間舖比較信得過?
垃圾站對面黑媽媽個間殷X水族 so far我買過既魚到依家都仲肥肥白白 買過幾次唔同品種
臭豆腐水族
千尋聽聞話好熱
同埋啲人都話唔係咁好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞