養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(4)

999 回覆
0 Like 2 Dislike
thx , 有冇話邊間鋪頭比較好?
蛋tart上面 CO2
-Thanks
請問冬天落暖管嘅話換水可唔可以唔熄暖管換?吸走水後重浸過暖管頂+有用滴流桶慢慢滴黎換水
想問問邊度有得買大量啲既孔雀魚?
40條左右
想問有冇師兄知邊度有水母入手

想問吓呢啲咩嚟?好似越嚟越多黐住個魚缸壁

缸野想養草
但上網睇頂濾又唔岩種草
搞到我唔知點加CO2
又好多屎 d水又勁綠
真係唔識搞
好似係有蟲?
佢沿着牆爬,一坺嘢咁,我以為係螺
百萬孔雀魚專門店
https://www.facebook.com/Jackyguppy/
芝麻笠螺愈夾爆愈多,通常跟新草一齊入缸,你個缸本身有冇觀賞螺?
新手咁細個缸咁多魚仲想打CO2又打氣
我建議可以種下陰性草先,xx椒/xx榕,想有少少紅就血心蘭。
陽性草唔係唔得,不過你唔好Expect 佢地會好靚,因為屎多=氮多=變綠,紅色陽草個環境一定要缺氮+強光+多CO2

頂濾唔係唔啱嘅只係比較其他過濾,CO2留係水體時間少啲啫,我見你都有加個水泵已經好好
仲有你啲根肥係DIY肥?
明明冇草就唔好加根肥啦,另外外露咗個啲留係水到就會好易爆藻
養咗水三個星期,三日之前開缸(35 cm),放咗大約20隻蝦,有水晶蝦、黃金蝦、黑殼蝦咁樣。但係琴日同今日都overnight 過後就死咗一隻。都有用LED 照住,會唔會係唔夠oxygen? 得過濾器但係就冇水pump
死蝦太多因素
個filter唔勁 pH 唔岩
過多NO2 NO3蝦好易死
細有細玩,我見魚街好多細缸都好靚
不過支燈要搞搞佢
係,尤其係水晶蝦
好難養,NO2 唔講,連 NO3 高啲都會死
水晶動盪一啲又會死
唔建議新手玩
細有細玩 但細就唔好咁多魚
魚係想屙就屙
你想像下咁多人住劏房仲要週地屙會發生咩野事
係,而且頂濾唔啱種草嘅原因係無咩位放燈
好易俾頂濾遮住

CO2 方面真係唔駛太擔心,開大少少就可以補返因為頂濾而損失嘅 CO2
有一隻蜂蜜角螺,依家落咗條朱古力波波睇吓可唔可以食到佢哋
嘈囉
可以唔嘈架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞