養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(4)

999 回覆
0 Like 2 Dislike

細細地果d 會狂咬
地面既草都俾起曬出曬黎
咁殘暴既

我見你陰草仲係度,可能轉陰草會仲好,榕都係陰草
如果你想種草皮,一係試下爬地珍珠得唔得,啲葉硬啲,不過依隻要宜家隻光先爬到,同陰草又不相容
聽講米奇呢啲大食大屎既魚唔係咁適合養草皮
牛毛氈得唔得
今個星期再大執
請問100 x 30闊 x 40高
養龍會唔會太細
ching 你連d moss 都種唔好 其他草都好難種得起 你試下落多少少鉀 加大d co2 先
想買個細雙層木櫃
有無推薦
Moss之前幾好
係俾老婆搞死左(唔理水溫衰左)
都諗住重整
想問有冇魚缸link share下
LM
若果你諗住由得啲陰草,可以試下牛毛氈既,依隻難在控制爆澡,唔爆無乜野,一爆就絲藻就好核突。同埋舖厚少少泥種
新手第一次造景,先發覺造個靚景真係唔簡單,自問冇咁好構圖能力

左右兩個綠色原本係同一舊沉木,但實在太大所以一分為二,放左右各一先睇落順眼啲。配搭埋個紅色出嚟效果唔錯

好在經過咗一日一夜,條琵琶仲生勾勾。只係冇以前裸缸個陣咁活躍,可能仲未適應個環境。

嚟緊會keep住每日落少少菌,希望10日後可以正式開始養魚
養草一定要用O2?
黑土肥水 缸邊有bubble
每日落菌前換1/6水
keep住直到無

燈唔好開咁耐 4hr左右 唔係好快爆藻
黑土肥水??

點樣令啲草生得靚啲?我幾鍾意紅色嗰棵

另外見好多人會痴張黑色紙落魚缸背面,想問有咩用?
黑土係營養土 啲養分會入水
水面多bubble姐係水質有問題 你個case係新缸落新黑土太多肥 換多幾日水就ok

唔知你棵紅色野個品種係乜答唔到你 不過正常紅色草要水草燈 你觀察幾日睇下咩情況
所以先叫你揀鐵皇冠同埋水榕 有光就生

黑色紙一嚟好睇啲 二嚟等啲魚冇咁緊張
紅色同綠色都係水榕,買草個陣伯伯係咁講。

若果長時間開燈會爆藻,咁我遲啲要養條女王燈?
女王燈係水面油膜完全唔關事
一粒蜜蜂角螺/班馬螺/黑金剛螺搞得掂
不過都係盡量用少啲燈
我孤陋寡聞未聽過紅色水榕
你棵野又唔似辣椒榕
影張近啲上黎交比lihkg師兄分析下
Sor~唔知咩原因,不斷話我上傳圖片失敗,今晚再試吓
唔一定,陰草唔使
本身用緊usb供電㡳濾迷你缸養蝦 感覺唔太WORK 搞到對套缸冇乜信心
我睇緊買一個裸缸+水妖精, 但係想搵個usb供電氣泵. 請問各位巴打有冇推介?
巴打 開缸開成點呀?
幾靚又靜拆出黎洗又易 仲有唔同色燈

不過比其他魚缸係貴好多 但值既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞