養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(4)

999 回覆
0 Like 2 Dislike
唔清楚
唔該巴打 聽日落金魚街行一轉睇下有冇
連登好似無乜人養魚
有冇水草新手教學
Co2有
但落咩肥料好
唔該巴打 已經買左呢隻
新手養魚求教🙏🏻朋友俾咗個一尺魚缸我。

啲水連活性炭(有層棉包住嗰款直接放喺掛濾)放咗喺魚缸兩日,之後見個魚缸有少少污糟就買咗條琵琶落去。

原本以為除氯氣=養水。追post先知,原來要鋪底沙+種細菌+養水草。

想問我依家呢個情況,要撈起條琵琶養好水先再放返落去?還是當佢唔存在,照種菌鋪沙養水就得?
你撈起佢可以放邊到
普通琵琶粗生 照搞都得
鋪底之前諗下將來想養咩https://youtu.be/oYN-YXuXTTE
養水最主要係養菌
唔一定有底砂同水草
不過有底砂就硝化系統健全啲
有水草啲魚有安全感啲

你如果要落底砂你條魚都要撈出黎架啦
唔係點落底砂 沙塵滾滾咁

我又失敗了
加左co2都死
一係俾d魚仔咬起左d草
一係咬到d水草禿曬
再唔係爛根

係咪要加液肥
想請教下之前枝千尋燈浸左落水
宜家有三分一燈係著唔晒三隻色
應該成枝換定有得整?
行貨買左未夠一年
無啦 玩完
買過支
請教一下,想養燈科+米奇+蝦,有冇衝突?

基底選黑土,水草應該選咩?
撞左pH
另外一尺養唔到多魚
最盡都係琵琶+3/4條細魚
琵琶一大少少會食蝦 自助餐
你啲陰性草仲係度,不如唔好加co2,較暗啲光種佢地好過,唔係遲早生得差
1尺半魚缸, 千尋燈,
eheim compact 40,
咁配得唔得,
想養鬥魚,孔雀,燈魚
底砂幾耐左右要換一次??邊隻好??
THANKS~

魚缸香港買,
燈同濾係咪TAOBAO 平D?
定香港都差唔多
明白!想問水草應該選咩?
琵琶的話可以配米奇/孔雀魚 弱鹼性水
買包好細的珊瑚骨放入過濾器入面/鋪底沙之前放下面(魚缸背面)打底 做埋高低差

水草揀水榕或者鐵皇冠無咁易比人當菜食
建議直接買水榕沉木或者鐵皇冠沉木
細舊的應該幾十蚊內搞得掂

想再多啲野睇的話揾幾舊細size中性pH石打側放做hardscape
感謝巴打
你宜家成個流程係咁

搵個桶裝住條琵琶+有打氣(用魚缸水)>倒走魚缸水>珊瑚骨放魚缸背面>落黑土>落石(optional)>落水草沉木>加dechlorinated water(有錢用蒸餾水)>落菌>等到個過濾器run一排(~30min/1hr)之後啲水清返啲再放返條琵琶入缸>每日keep住落啲啲菌>10日後條琵琶無事再去買其他魚

落魚前記得對水
唔好洗黑土
入缸第二日先好喂魚 最多一日喂一次 你想喂個份量減半以上
最大問題係
咬到d野禿曬
岩岩生d葉又咬
我諗住改種榕算

我都係岩岩先知
孔雀同米奇魚缸可以選既水草唔多
原來黑土唔需要洗,差啲出事
有野唔明即問
set完之後整幅相黎欣賞下
其實唔會點咬葉,應該係種得唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞