養魚/蝦/蟹/草/珊瑚 魚缸討論區(4)

999 回覆
0 Like 2 Dislike
半年唔換水
已經超濃scam味
我買左反應式
依加改種moss
生得幾快下
D魚又生左bb

但好快爆絲藻
半年唔換水,勁易爆藻囉
冇嘅,你過濾能力>廢物製造量咪得
少魚少營養,陰性草+moss,唔好多手搞咁多野其實個個缸都得
救命 個蝦缸有白線蟲點算
之前落過荼籽粉殺蟲都仲有d
已經減少左餵蝦 但而家仲有埋水蚤
有陣時心癢癢越搞越多
一定係
我最初見到我朋友又 co2 又水冷超麻煩
心諗我一定唔會咁做
最後.........
好彩我未咁玩
基本上唔玩水草就易好多
我求其買D莫絲算

雖然個缸紅紅綠綠係好正😆
我之前買咗六條熊貓鼠
冇耐死咗兩條

近排連續兩日死咗兩條

有冇咩特別原因?
就咁咩資料都無講好難話到俾你聽
最簡單度一度 no2 / no3 先
再睇睇咩位出事
新手想整個36x22x26cm 水草缸,諗住用濾桶,見多數人都推薦eheim,不過發現eheim 2211 得全棉版賣,濾材版要2213 先有, 想問應該用全棉好,定係用2213 濾材?2213 俾個36 22 26 缸係咪太大?
完全冇度過呢兩樣😓
其實我覺得唔一定要濾材版
買包 pH monoball 唔貴,效果比 eheim 濾材好
eheim 原裝效果麻麻
佢嘅石英球只有 450m2/L
Monoball 係 1010m2/L
2213 唔算太大
如果你係玩水草缸
2213 嘅過濾空間大啲,同埋第時如果加水冷同 co2 都會夠力

P.S. 我係 2213 前置+ 2215
都係 36x22x26 缸
不過屋企唔夠位,濾筒要平放
水冷機嘅高度仲高過魚缸
所以最後水流只係剛剛好而已
咁啲ph ball 要放係邊度?
你剩係養水草?因為我諗住養啲魚仔,太大力會唔會沖走啲魚 如果2211 想加co2 會唔夠力?
濾筒入面半棉半 monoball 就可以

P.S. 有 TG 的話可以 join LIHKG 水族group 問
https://t.me/+WNSReebYSu_62lf1
唔係
我養咗幾多魚下 😂😂
正常位放的話,2215 係會打大風,所以 2213 夠㗎喇,唔好學我
CO2 無咩問題
係水冷會阻水啲
買咗個迷你魚缸養下米蝦
以前都養過幾年,但一直都用黑泥
今次想試下用白沙底,請問有無話邊隻白沙/牌子ok?
有冇人用淘寶個d重型貨架放魚缸
掂唔掂?
想每層放3個3尺缸
唔怕貴啲的話,我覺得 ADA 包無撞板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞