淺談 sdvsvsdav 心智扭曲及亞氏保加症治療方法

348 回覆
20 Like 31 Dislike
你教人但係又concept 唔清
我只係提下你
你好似顛狗咁屌
好同意"唔洗夾硬讀晒每一本textbooks"
根本問人識唒未係on9
作者自己咪識唒囉
(我喺呢到問j 痕大教授識唒mwg 同slp未, 係因為佢喺另一個post 問我先)
巴打,難道你真係諗唔到點解?
人地開post 問有冇econ theory書推介
我推介三本econ theory書
點解你要關心我:"你識唒未"??
我自己睇書關你咩事?
可能我係中學經濟學家
係唔推介得mwg slp

但係你地大學經濟學家
亦唔見得對呢個社會有咩貢獻
自己寫d 文根本冇人睇
亦冇人理
梗係唔關我事啦,你識幾多都唔關我事
學無前後,從來都唔應該用識幾多黎judge人
所以,我咪問你係咪真係諗唔到
咁你講啦
我睇書為興趣
唔係想讀上去
phd 請我都唔讀好老實
你問我識唒未做咩柒呢?
我諗你j 痕睇得明
不講武德 趁人訓著先嚟bombard人個po
一個economic agent,畀個shock佢,就可以觀察下impulse response
巴打你反應直頭超出我預期

講真,phd不讀也罷,成行都好閪
有人想讀我會先勸退
我可以理解心入面係唔踏實,不過一邊做一邊學,learning by doing一定係最有效。Textbooks好多都係backward looking,你研究工作嘅價值係push things forward。基本上好嘅course works已經cover左你係textbooks需要識嘅core/basic嘢,research亦會帶到experiences去畀你睇返textbooks嘢,而呢啲experiences係唔會寫係textbooks。要做嘅係跳過去讀最新嘅literature,唔識先返去睇睇舊嘢,到咁上下就唔會有呢種無知感,係會變左做另一種無知。

但係師兄如果你要讀phd你真係諗清楚先。
Mphil呢咁
講緊econ喎
雖然想食花生 但都想樓主出下文講DS之類
急不去待想玩玩了
快出快出
你應該都要出返篇
我識Q 教人咩
我直接叫你睇書算
又冇比以下更柒既野好想知好想知
DCF valuation 唔係theory
linear regression 一定唔駛用gradient descent
ols estimator 冇計到inverse
有冇比
其實佢之前好似有篇anova 我未得閒睇
基本上打算週更數普/DS machine learning 我一直打算喺幾年前啲筆記度摷篇講 extreme learning machine 或者詳細解 support vector machine ,但好似會太趕客所以出返 linear regression.
但我唔想好似某 sdv乜鳩咁賣弄學識,我傾向講吓啲大家本身知知地嘅嘢,但實際 implementation 會有出入。例如普通 linear regression 係用 QR factorization, Boxplot 有得做 skewness adjust 而結果會比普通 boxplot 更可靠, 例如 Anova 係有唔同 type 嘅 sum of squares。呢啲 standard 入門 textbook 同 lecture 係唔會有,但 data scientist 知道會有益嘅嘢
呢度唯一夠 quali 係 sdv太長唔想串
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞