周杰倫究竟要紅多幾耐先捨得過氣?

393 回覆
573 Like 134 Dislike
王力宏ABC口音原來咁重
我都係諗起套戲
千幾萬點擊, 因為鬼佬都睇
周杰倫 reaction /評價 有一大堆片
我個人就覺得氣球係口水歌
我反而對「鞋子特大號、前世情人、mine mine、水手怕水、琴傷、本草綱目...」呢類唔係主流嘅歌,中意到不得了
通常都係聽佢啲情歌 開始鍾意佢就再聽佢其他較冷門嘅歌
聽完之後心諗 佢嘅才華真係痴撚線 可以寫到呢啲歌
屌你完全係我既心聲
佢啲情歌得罪講句都話有其他歌手可以取代,但啲冷門/多元融合曲風真係冇其他替代所以聽到首新歌第一時間就覺得好周杰倫得周杰倫先作到呢啲
可惜佢努力寫嘅大眾眼中冷門歌都唔太受歡迎
驚嘆號嗰陣佢真係好想有突破開始玩電音,無奈嗰陣啲人唔係太接受,係最唔受歡迎嗰隻碟,之後十二新作都去返好似以前嗰種編排
後尾當普通情歌作嘅告白氣球無啦啦紅得咁緊要,連佢都話當普通歌作唔知點解咁紅,其實都聽得出佢有啲失望,努力作嘅突破自己嘅冇乜人欣賞,反而普通野就個個追,咁努力做音樂又為乜呢
所以我都睇化左佢,間唔中出下歌出下碟滿足下歌迷就夠,咩蛋餅胸肌嗰啲冇所謂啦佢鍾意就得,都咁多驚世作品,而家生活美滿幸福快樂咪寫下啲中二歌滿足自己囉唔啱聽嘅咪最多唔聽,聽返以前嗰啲,起碼我又唔會垃圾前垃圾後咁去形容
真係唯一失望嘅就係佢啲演唱會,唔係降key問題,佢以前啲歌咁高音,年紀咁大好難頂到,問題係而家下下都大合唱同埋比啲蛋散兄弟,真係好冇誠意,我寧願佢唱幾首就同觀眾吹下水抖下,寧願聽少啲都要聽全周杰倫
明明就都已經走下坡啦,去咗支那邊駛做音樂
以前仲係台灣個陣有心好多
王之音樂
同意
新出首歌 好似賣弄緊音樂 走向俗氣
冇哂以前果隻驚艷
首新歌都係一般貨色
周董係成個華語圈,識中文嘅邊個唔識佢?同期有邊個歌手夠佢比,就算近年歌質素下降,都一樣有fans埋單,追佢已經唔係追偶像,係追青春。
一路向北
世一
我都諗起呢個
亞洲天王與40歲的孩子
其實邊度技窮😂😂😂
個個係咁話技窮
點解唔話自己戀棧舊夢
成日凝住人地要做返十年前廿年前嘅音樂
自己唔聽唔好造空講到人地真係差先啦
我隔咗咁多年無聽
都覺得呢隻真係有返啲貨
其實聽佢落beat會覺得係正式renew咗個舊玩法
即係橋一樣係古典樂+hip hop
但drum pattern唔同就係唔同㗎啦屌
上果幾隻碟全部連個beat都求其揼個四拍四
寫啲好cliche嘅旋律同hook標一標高音就完
今次我覺得有誠意好多
其實你睇佢啲即興改編 同埋之前有個編曲教學班就知佢唔係冇貨啦.
大眾鍾意嘅歌佢好快就可以寫到出黎啦 只不過對佢黎講寫哩啲冇新意 冇意思.
周董開左過百場世界巡迴
唔好咁啦好嗎
你以為我唱你的歌嗎?
黎同郭近年都浮喎
反而另外2個近10年走下坡
又係D連鱔自命清高傻閪獨撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞