『歸家post』BNO 5+1 VISA 申請資訊 (32) 睇清楚POST名 –– 英國航班溶斷區

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
我未去,我估個流程係咁:

香港出發前搵睇開嘅醫生寫張紙講你有乜病做過/做緊乜治療食緊乜藥,再睇下可唔可以攞多少少藥

去到有地址之後盡快喺屋企附近搵個GP登記
聽講登記果陣會問有冇長期病,有就會盡快安排醫生見你
見醫生時俾香港醫生寫果封信佢參考
多數都係GP佢自己跟進你,有需要就refer專科
多謝晒🙏🏻會參考下
病患同藥物方面真係好少聽人有分享
如果去英格蘭睇醫生開藥係要逐隻藥收prescription fee
但係有得買pass
或者有堆條件如果中就可以免費

比錢唔緊要,最緊要有得食
https://lih.kg/3004601

呢個post講英國生活,其中一個topic就係睇醫生
唔該晒師兄
歸化並有雙重國籍,先有機會被取消bc,但門檻好高,例如被證實係恐怖組織成員
唔得呀,出個error code , 好苦惱
我唔希望BNO post入面,每隔兩三年之後又要再討論一啲,一早已經有哂白紙黑字,一早已經有哂結論嘅嘢

由1987年7月1日自有BNO以來,英國駐外機構會為所有類別英國國民提供領事保護服務,而英國外交聯邦及國際事務部及英國駐港總領事館已經多番解釋BNO得到嘅領事保護服務與其他英國國民無異

下面條link係FCDO出嘅支援海外英國國國嘅指南,入面已經解釋哂所有嘅嘢,基本上入面嘅嘢由200x到依家都無乜點變。

https://www.gov.uk/government/publications/support-for-british-nationals-abroad-a-guide
唔明你講乜
ILR都未入藉,哪有BC passport呀?
唔通ILR反而取消到我本BNO passport?
It’s doesnt make sense wo.
有ILR仲洗乜要visa呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞