『歸家post』BNO 5+1 VISA 申請資訊 (32) 睇清楚POST名 –– 英國航班溶斷區

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
我諗住去到做地盤
多謝你真係想討論下
唔講上面d冷嘲熱諷
我先講下自己大概定位同心態
直接就要比人曲解cls
都講到明要為左果6年規劃點做比較好
屈到話訓足6年唔做野既mindset
真係唔想答
你話你本身無乜錢
無乜錢到一落地就要立即返工
上唔知幾多個post 我都有講
你有工先話過去
到時又實叫春
Visa 幾時批呀
溶斷點算呀
等等
大把問題
仲有一落地都唔少野要處理
呢度個個人都有規劃點順利過渡6年
如果真係好無錢就建議你留港
其實定好咗個decision point 就得

你可以以時間為切點
決定咗一年後出發然後喺呢段準備期間嘗試搵工
搵唔到就過去繼續搵

亦可以以份工為切點
搵到份工先走搵唔到就唔走

中間仲有好多彈性選擇
例如攞咗visa 唔出發住
拎住張visa 去搵工 搵到再走

=== ===
移民係一個近乎無法逆轉嘅決定
慎重係合理的

但你要根據自己嘅背景同期望去做選擇
例如你想做廚 咁以份工為切點就有啲不切實際
你只可以選擇承擔過去再搵工嘅風險或者留低

若然你未有足夠資訊去做選擇
不妨踏出一步去試咗先
例如睇下有咩opening 甚至嘗試申請
用半個一個月時間了解多啲幫自己做一個適合嘅決定

=== ===
各個選項都有成功例子
唔駛太擔心

最重要係搵到適合自己嘅答案
呢個只有你自己先做到
其他問題相信好多過來人可以幫到你一齊傾
用bno 申請?
想問下有無巴打成功幫另一半(未結婚)申請visa
本人有bno 而另一半無 bno
申請時有d咩地方要特別注意

乜曲解?唔做野就好難留到6年呢句係你自己打岀嚟嘅下化?話人屈你之前睇下自己講緊乜嘢先

唔係拎住幾百幾千萬過去退休嘅 個個都要做野㗎啦 一直講緊你個plan1 「搵到當地既工先走」係難行得通 實力(專業)冇就要靠運氣

唔係IT醫護 未有visa未有right to work個肉體又唔喺英國 英國地址又冇 你CV地址嗰行諗住點填?人地hr未必知乜係BNO 你點同人地解釋你會係合法工作?hr肯見你要見工又點算?

「搵到當地既工先走」實有非專業嘅幸運兒㗎 公司真係肯等你幾個月再onboard 你係嘅都可以試下 咪send CV岀去睇下有冇回音 再唔係咪搵間香港嘅英國公司做一年 之後申請relocated

想最搵陣做呢六年規劃 咪喺香港搵夠「唔做野都留到6年」嘅錢囉
注意簽紙結婚
BTW個個都驚㗎啦

準備做英國homeless
謝謝巴打
老實去到英國真係預2-3個月比自己適應啦,都未計你仲要申請啲濕星嘢,放鬆啲啦香港人,有手有腳身體健康點會搵唔到工,大把人連車牌都未有就過嚟
諗起我朋友係上年3月去英國,正正係最亂嘅日子申請NI都等左半年,換車牌又要3-4個月,有計劃係好既,但唔好計到太盡,有得走已經好幸福了。
終於成功一家交左申請表
不過唔知幾耐批
有冇打錯資料先
已經邁出成功嘅第一步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞