『歸家post』BNO 5+1 VISA 申請資訊 (32) 睇清楚POST名 –– 英國航班溶斷區

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
而家續BNO 要幾耐?
『薪火post』BNO 續期資訊(112)
https://lih.kg/3007891
反而我想知2.5 年
或唔夠每年186 日係英國
點樣申請續期
去滿足n+1
想問下大家未申請bno visa 之前會唔會試下係香港apply 定工先? 到有offer 先再申請 因為預左interview 嘅時候僱主一定會問 如果到時話可以隨時申請visa 一有offer拎埋visa 就即走會唔會印象唔係咁好? 定係interview嘅過程中冇bno visa 根本就唔會考慮?
即使6年內唔可以離開450日?
如果多過一定要renew bno visa ?
每次renew 一定2.5 年 / 5 年?
你話已經有同話要申請先有right to work 當然係有分別
但apply 下又無壞嘅
純粹睇個人需要同選擇

要注意嘅反而係當你take 咗個offer 承諾咗幾時開工
係咪真係有信心可以準時出發
之前有啲巴打都係因為visa 批慢咗或者入咗黑洞而頭痕
尤其是唔係單人拖住一家大細甚至ADR 嘅case

我自己就去到適應下環境再搵工
就係冇太多錢先要考慮
聽人講而家申請visa 好似都快左好多? 因為本身錢唔多 所以都希望可以搵定工先 最擔心係僱主覺得我未有bno visa 連考慮都唔考慮
普遍聽到多咗好多快批嘅case
但其實單單唔同無路捉的
人快你都可以係慢

如果你係好想落地即係有工返
當然無論如何都試下apply 啦
無壞的

但更重要係考慮假若一定時間內都搵唔到
係咪都會照樣出發呢
呢個先係影響深遠
你唔好影響晒所有香港人係英國搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞