[盡量多圖][隨時爛尾]毒撚一個人的新海誠作品聖巡之旅

217 回覆
70 Like 1 Dislike
===== Day 4 part 1 =====
終於黎到Day 4,Day 4全日嘅行程其實就係行諏訪市,然後上山影日落。咁點解有其他地方唔去,要去諏訪市呢?就係因為位於諏訪市嘅諏訪湖就係《你的名字中》嘅糸守湖原型之一。
由於早到關係,係新宿車站影下相先出發
呢張唔記得set番岩個白平衡 .__.

set番岩

唔用腳架影長快門依家最多做到0.4秒,期望有朝一日可以做到石膏手玩到1秒快門

基本上周圍都見到嘅手信,似乎係cake之類嘅野,不過就無食過

搭親新幹線或者特急都要買d野

而今次會搭嘅特急就係JR特急あずさ13号

係另外一間嘅駅弁屋買嘅早餐,個Java tea清清地,都幾好飲

起程去諏訪市!

屋頂寫住「動物病院」,姐係vet clinic

揉合左歐洲風格同日式風格嘅建築

搭左2個鐘頭車終於黎到下諏訪!
詳細嘅行程係由下諏訪一路影相一路行去上諏訪,再上立石公園望住個諏訪湖影日落

一路都相當好天氣(亦都相當熱)

黎到諏訪大社,諏訪大社係日本全國諏訪神社嘅總本社,分成上諏訪嘅上社同下諏訪嘅下社;而上社又分為前宮同本宮,下社分為春宮同秋宮。今次我行嘅就係下社秋宮

下一part我地繼續諏訪之旅
尾已爛
===== Day 4 part 2 =====
承接上一part講到四週行行到諏訪大社嘅下社秋宮

諏訪大社下社秋宮神楽殿

綁御神籤都綁左個心型出黎,唔通呢度係求愛情?

成個下社綠色樹木嘅一點紅

受lens所限,如果後景可以再散d就更加正

呢度係一間中學嘅操場黎, zoom埋少少你重可以睇到有學生打緊野球

咁樣掛個籃球板有種好歐美嘅感覺

行到黎諏訪湖邊,不過就有些少臭味

食完個午餐再沿住湖邊散下步都幾舒服(無果陣輕微嘅臭味就更好)

諏訪湖

陽光普照,極好天氣

隻雀就係我禁快門果一下就飛走左,所以隻雀睇起上黎濛濛地
同時呢張相AF係對極都對唔中,最後只能夠手動對焦

圍住諏訪湖行一周就16km,由下諏訪行去上諏訪就大約4km

下一part我地繼續行路去上諏訪
一路等緊睇
===== Day 4 part 3 =====
上次講到由下諏訪行路行去上諏訪

今part我地繼續行程,由去到上諏訪到上埋立石公園影日落

上part影唔到雀,今次終於影到啦

呢棟野好似係酒店黎

行到途中有個雕像,行去上諏訪嘅途中係見到好多類似嘅藝術品

上諏訪其中兩個特色就係可以浸腳溫泉同埋睇間歇泉噴水

由於撞唔岩間歇泉噴水時間就無特別留底睇,而浸腳溫泉果度就有幾個當地人係度享受緊,咁無謂影相啦

繼續行去上諏訪車站方向,由呢度開始就叫做踏入左諏訪市湖畔公園

湖畔公園對出有個小島,而呢個小島上面叫做有個神社「初島神社」

頭先提到嘅藝術雕像

呢個位令我諗起SAO第一話主角同路人開會打boss果個廣場

呢兩位睇起上黎好似冷戰緊咁(而後面重有個唔關事嘅呀叔係度釣緊魚)

行到公園尾就轉番行去東面方向,向立石公園進發。而行左一陣就去左個area直頭好似番左去70, 80年代嘅世界咁

開始上山

呢度行上山真係唔野少,重要係唔識路,開住個Google map咁一路搵捷徑一路行,結果就係行左好多條奪命斜樓梯
話唔定一開始就唔好行捷徑,跟大馬路咁行就唔洗行得咁辛苦(不過應該會用更多時間先去到目的地)
而行上山嘅過程真係用好多體力,請原諒我唔係影得好多相

就黎行到上立石公園

差少少就行到啦
值得一提係呢度有間法國餐廳,各位有興趣嘅可以睇完日落食埋晚餐先走,又或者邊食邊睇

終於行到立石公園個觀景台啦

黎到呢個位,時間又未夠,緊係set好枝腳架坐底一路等一路影啦(接住落黎99.9%都係日落相,無興趣嘅話可以唔洗睇啦)

用一用HDR

轉番普通mode

終於等到カタワレ時啦
(心中自動播起カタワレ時BGM)

可惜落山無街燈而又無帶電筒關係,唔可以留太耐,如果唔係個天再藍d會更靚

落到山就完全入夜啦
呢一張相完全係單手好快咁snap一張,不過影完出黎除左有d手震之外成張相嘅顏色同composition自己覺得都幾ok

今日Day 4嘅行程就此完結,而黎緊嘅Day 5就會為大家帶黎《秒速5厘米》中第一話,貴樹搭電車約會明里嘅原線聖巡,同埋會有少部份嘅夜景
上次去左青森
去唔到雲之彼端主角讀書個站太遠
求其上左架車鳩影下場景

上次去左青森
去唔到雲之彼端主角讀書個站太遠
求其上左架車鳩影下場景

青森未有機會去
反而如果再去日本旅行好想上多次山影日落
你個立石公園黃昏好過我,我果時上到去勁多雲
你個立石公園黃昏好過我,我果時上到去勁多雲

呢個真係撞手神啦
去過其他地方影日落要去足三次先撞到好天
唔好意思各位,呢排有d懶無寫文
呢一兩日會開始寫番嫁啦
立石公園搭的士上去好過 (1200YEN)
當然你好好腳骨力另計

我果日天氣唔錯

有張夜景係大機,遲D 補返
落返去好黑,不過用手機個電筒都夠
立石公園搭的士上去好過 (1200YEN)
當然你好好腳骨力另計

我果日天氣唔錯

有張夜景係大機,遲D 補返
落返去好黑,不過用手機個電筒都夠

比我上多次山我一定搭的士,行上去太辛苦
===== Day 5 part 1 =====
唔經唔覺就黎到Day 5啦,如無意外Day 5會出兩part,而Day 7會同Day 5 part 2一齊出,所以呢篇遊記就係尾二果篇啦

上part講到上完山睇/影日落,由於搭晚上8點特急番東京關係,11點12點鐘先番到酒店,梳洗完先開始準備岩舟之旅
成個聖巡係會先由豪德寺搭小田急線到新宿站,係新宿站搭埼京線去大宮,再係大宮轉車宇都宮線去小山,最後係小山搭兩毛線到達目的地岩舟
由豪德寺去岩舟成個車程大約2個小時,不過要留意唔可以miss埼京線去大宮同宇都宮線去小山,因為呢兩班車要一個鐘頭先有一班。當然你唔想跟足貴樹果條路線係有其他車可以搭

一直都好想學貴樹咁整一張旅程價目表
由於時間上比較難定落黎(怕會miss左電車),所以無寫到時間

第二日就好悠閑咁起身,開始出發去岩舟

咁岩係車站入口就有一班老人家係度吹水,要趕下一班車關係唔可以等佢地走先影相
留意番依家入閘機已經換左新款

車站另一邊(劇中都有呢個shot)

一場黎到一般黎講都唔會黎嘅車站,當然要影一影啦

由豪德寺搭車到新宿站

趕去搭埼京線

到達大宮站

轉搭宇都宮線
同劇中有d唔同嘅係9號月台係係右手邊(劇中係左手邊)

到達小山站

轉搭兩毛線要行去車站另一邊

月台

不過果間麵屋同汽水機就已經無左啦

月台訊號

搭舊式電車嘅開門方法

今part就到此為止,下一part繼續岩舟聖巡
痴線 2個月前既post咁都live

睇巴打影新宿御苑啲相睇到起晒雞皮
痴線 2個月前既post咁都live

睇巴打影新宿御苑啲相睇到起晒雞皮

其實無講過係live
呢個post只係一個懶撚嘅遊記
live
lm
===== Day 5 part 2 & Day 7 =====
黎到呢篇懶人遊記嘅最後一個entry,如果你由Day 1遊記follow到依篇的話,多謝你有耐性等我打文同睇晒我d遊記,客氣說話我亦唔多講,開始我地最後一篇遊記

上一篇遊記講到係小山站搭車出發去岩舟

上車

舊式電車先有嘅開門制

到達岩舟!

車站天橋

係呢張相可以睇得出,岩舟站係一個好細好鄉下嘅地方

準備出站

明里!

經典場面

機會難得,行下岩舟週圍睇下風景啦

再一次踏切,不過今次係岩舟version

係非繁忙時間真係一個鐘一班車,就算係繁忙時間都要等30分鐘先有一班車。所以真係唔好miss,如果唔係有排等

影完跟住就搭車番小山,休息一下之後就轉搭新幹線番東京車站,再去Day 5嘅最後一個想去嘅地方

就咁睇相大家未必知係咩地方,其實呢度係浜松町嘅world trade centre building,係一個睇/影日落/夜景嘅好地方。上去觀景台620羊,不過有coupon的話就500羊。值得一提嘅係呢度嘅觀景台係比用腳架嘅,所以鐘意攝影嘅朋友想影夜景的話就記得帶腳架啦。不過有好處就同時就會有缺點,就係室內嘅原因,就算燈光幾昏暗都好,都會有d反光問題,記得留意

影影下有直升機飛過,無聊就snap左張

呢度亦適合情侶約會嫁!

一直好想試下影呢種out晒focus嘅相,終於有部單反就梗係要試下啦
可惜嘅係玻璃唔夠乾淨同有花痕,仔細睇會睇到,如果唔係就perfect

===== Day 7 =====
如果你有留意的話,就會發現無左Day 6,其實因為Day 6自己走左去行(同用google map搵)運動用品店,所以無咩值得好影嘅

至於Day 7係臨離開日本前一日,亦無安排太多行程,就只係行左下六本木嘅美術博物館(聖巡點黎嫁)同其他無咩特別好提嘅地方,所以而無影相啦

呢程最後嘅聖巡位就係呢度

呢篇拖足兩個幾三個月嘅聖巡遊記就此結束,多謝大家收看!
終於睇哂,利伸:秒速五厘米fans
估唔到重有人睇
多謝支持!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞