[盡量多圖][隨時爛尾]毒撚一個人的新海誠作品聖巡之旅

217 回覆
70 Like 1 Dislike
高山正呀
半個月前去完返黎,舒服到直頭想喺果度住

相比起高山,飛騨古川更加清靜舒服
不過交通就無咁方便

自駕表示無壓力

自駕+1
爽飛高速

唔學主角咁搭新幹線而係自駕咁重叫聖巡!?

三個鐘一班車

我三葉姐等左8年
高山正呀

不過交通就無咁方便

自駕表示無壓力

自駕+1
爽飛高速

三個鐘一班車

我三葉姐等左8年

係日本坐鐵路有feel好多
雖然自駕好方便
高山正呀

不過交通就無咁方便

自駕表示無壓力

自駕+1
爽飛高速

三個鐘一班車

我三葉姐等左8年

我係條樓梯見到喎
正!!!
飛騨古川呢?
飛騨古川呢?

番工已經番到喪左,星期六日都要番,最快下星期一先會有update

遲啲學電單車去種子島

你幾時影!舊年5月去無咁多草

舊年9月
留名
===== Day 2 part 2 =====
上一part講到食完個高山拉麵等夠鐘搭火車去飛騨古川

一出飛騨古川站個閘口就見到呢隻吉祥物 飛騨牛,基本上係飛騨果頭周圍都會見呢隻吉祥物

行出車站轉右就係第一個聖巡位

車站旁嘅觀光地圖

頭先的士站向前行些少就上到天橋

電車到站時間表,之前好似有巴打講過話普通電車(唔係特急)會停係左邊月台就只係得朝早9點果班,所以如果想影番同劇中一樣嘅相就要留意啦

車站本身個design都好靚

跟住就係去気多若宮神社

飛騨古川呢d小鎮無晒都市果種咁快嘅生活節奏同繁囂,真係幾舒適宜人

呢度已經望到目的地嘅鳥居

一路上嘅風景

宮水神社嘅鳥居嘅原型其中之一

呢個物體係現實中出現嘅位置同劇中有d唔一樣,係要行過左,再轉右先到樓梯

一場黎到,無理由唔走埋上個本殿參觀下
樓梯位望番過車站果邊

樓梯頂再有一個鳥居

行到咁上下,就時候又去下一個聖巡位

下一part將會去圖書館同味處五川(司同前輩食五平餅果間鋪頭)
正~~~
爛尾可恥
次次去東京都會去一次呢d地方

另附上命運石之門聖巡
爛尾可恥

揀好左相啦
要睇下今晚出唔出到文

另附上命運石之門聖巡

秒5聖巡應該會係下下part出
另外我有跟足貴樹路線親身去左次岩舟

另附上命運石之門聖巡

黎緊一年一定會跟足一次
之前去親東京都唔夠時間

另附上命運石之門聖巡

黎緊一年一定會跟足一次
之前去親東京都唔夠時間

你預只計車程兩個鐘左右啦,不過要留意番如果miss左轉線嘅車,但又要跟足貴樹路線要等一個鐘,所以記得唔好miss
另外岩舟真係一個鐘頭一班車
===== Day 2 part 4 =====
好,又係小弟我出update嘅時間
承接番上回去緊飛騨古川嘅圖書館

去到圖書館

就咁入圖書館聖巡係無問題,但要影相就要去櫃台同職員申請「 撮影許可証」
雖然話到要申請咁,但其實d職員見你拎住部相機都知你係黎聖巡嫁啦。記得影相唔好騷擾或者阻礙到其他使用者,同埋盡可能set部相機做靜音拍照模式。唔好做壞香港人個名呀

《你的名字》個展示架,不過同全盛時期比已經細規模左好多

聖巡完圖書館,就去味處五川聖巡

雖然之前嘅post都提過好幾次,不過呢類小鎮嘅生活節奏真係好正好舒服,好無壓力

去到味處五川,不過影完呢張相就後,正打算入去買五平餅黎食之際,事頭婆行出黎汁野收檔

嘛,就算無得食,點都要去聖巡位影番張相嘅

雖然係味處五川買唔到五平餅,但都成功係另一間未收嘅鋪頭買到

臨走之前重有時間,再逛下小鎮欣賞下景色

除左聖巡之外,飛騨古川都有一個好出名嘅古川祭,係文化遺產黎嫁

搭車之前再snap多一張

跟著就再經歷5個鐘頭車程番東京
因為架車d窗唔係幾乾淨,加上不停搖黎搖去,所以無影太多日落相

唔知大家重記唔記得我Day 2 part 1果時話影錯相?下面呢張真係真正係劇中出現嘅位置。不過當時晚上九點幾,可能係趕住番屋企嘅關係人流極多,我一個位影左差唔多10張得1張係啱用

Day 2嘅最後一個聖巡位,就係名古屋站嘅駅弁炸豬排飯!本來以後係鋪頭買嘅駅弁會有微波爐番熱之類,點知係無嘅

Day 2嘅最後就係食住個凍冰冰嘅炸豬排飯番東京

下一次會為大家帶黎Day 3 — 秒速5厘米(一部份)嘅聖巡
有個唔係遊記嘅小update,就係你的名字嘅4k bluray到左啦!
就好快咁post個開箱文啦

4k bluray + bluray + amazon特典

特典之一嘅書籤

特典之二嘅postcard

特典之三嘅A4插畫(不過我覺得HMV果個好睇好多)

本體!

台詞集

100頁booklet

碟盒都有好靚嘅新插畫

碟盒背面

本編4k blurray + 本編普通bluray + 3特典bluray

碟盒入面都有貼紙同些少宣傳單張

目前所有嘅collection

除左上面提過嘅之外,重有香港版postacard(內有4張)、中文+日文小說同外傳小說、三本日文版漫畫同埋visual guide
另外我都訂左美術畫集,不過就未出
幾時到我出場
幾時到我出場

下一part
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞