[盡量多圖][隨時爛尾]毒撚一個人的新海誠作品聖巡之旅

217 回覆
70 Like 1 Dislike
男主第一次上火山口嗰一幕好震撼
樓主會唔會去?

果個可能係新海誠舞台最難去既地方
我都係新海誠粉,樓主可以加少量動畫入面既圖比其他人易入口少少

無問題,下一篇我加番d劇照對比圖
男主第一次上火山口嗰一幕好震撼
樓主會唔會去?

果個可能係新海誠舞台最難去既地方

青島就無去到,不過諏訪湖一d都唔差
好想去種子島…
===== Day 1 part 2=====
延續番上part,繼續言葉之庭嘅聖巡

言葉之庭中出現嘅涼亭就係上圖中中間位置偏右,「日本庭園」對落少少。本來打算一入園就直去呢個涼亭,但係見到風景咁靚,就忍唔住四圍行,結果係行到千駄ヶ谷門先發現行過龍,要兜番落去。

落去嘅路唔算難搵,而且好快就搵到目標之一:紫藤花架

可惜當時嘅紫藤花架同早期promotional poster相比,已經少左一條藤,做唔番同poster一樣嘅效果

紫藤花架下望出去嘅shot

男主角孝雄同女主角雪野老師第一次相遇嘅涼享,可惜當時人太多,加上有個大叔係涼亭度不停煲煙,一直都攞唔到靚shot

就係呢個大叔係度煲煙啦。

之後就回一回頭,去番舊御涼亭果邊。

呢個亦係劇中其中一個名場面。值得一提嘅係實際上紫藤花架後面嘅舊御涼亭係點都做唔番劇中果種咁巨大嘅比例。

舊御涼亭望出去嘅景

「慢活」到咁上下,係時候出發去下一個目的地啦。就由千駄ヶ谷門離開呢個咁靚嘅庭園啦

基本上一出門口再轉左,就黎到另一個言葉之庭嘅聖巡點

影完呢個shot就經千駄ヶ谷站前往新宿站,開始聖巡一部份嘅秒速5厘米同你的名字

呢個車站shot有係你的名字中出現,可惜係上年開始裝修,已經影唔番劇中個樣

經過新宿車站,補番個shot先

恃住自己識日文就一定無問題,點知就盪失路,重要係新宿車站盪失路
不過途中經過預定幾日先會聖巡嘅秒5地點,決定唔理咁多,影左先算

一不做,二不休,就去埋附近嘅呢個位

當時已經係新宿站嘅西邊,所以向北邊走,就可以到達你的名字聖巡嘅第一站,新宿警察署裏

行過少少就到另一個聖巡地點

唔知大家記唔記得呢度係邊度出現過?

接往落黎向東面繼續行

新宿站以北嘅聖巡就告此一段落,接住落黎就係去番新宿站附近

係你的名字嘅聖巡途中要插下一個都係係新宿站嘅地方,唔知有無巴絲認得呢個位出自邊套作品呢?

你的名字新宿部份嘅聖巡完成後,就搭車去四ツ谷站

下一part將會開始向須賀神社進發
D角度攞得好高汁
D角度攞得好高汁

多謝巴打賞識

好想去言葉之庭個到
有去過睇諏訪湖

今次行程我都有去諏訪湖,不過就要後d先會出到
行上立石公園果段路堅攞命

你行車路定係屋同屋之間既果d小路
D角度攞得好高汁

多謝巴打賞識

你係咪cap晒圖放入手機,影果時對住d圖擺岩晒角度先影
好想去言葉之庭個到

果度一d都唔難去,有時間的話加入埋自己個行程度啦
有去過睇諏訪湖

今次行程我都有去諏訪湖,不過就要後d先會出到
行上立石公園果段路堅攞命

你行車路定係屋同屋之間既果d小路

一開始係車路,行過左間中學之後就係行樓梯
D角度攞得好高汁

多謝巴打賞識

你係咪cap晒圖放入手機,影果時對住d圖擺岩晒角度先影

的確係
好想去種子島…

有心一定去到
好想去種子島…

有心一定去到

有心有錢有力!

不過無假期,又唔識渣電單車。
好想去種子島…

有心一定去到

有心有錢有力!

呢個真
不過如果以後有機會的話我應該都會去一轉
好想去種子島…

有心一定去到

有心有錢有力!

呢個真

其實最想去係岩舟,不過次次去親東京都係我做搞手,失蹤成日去聖巡實 CF 開花都似…

去聖巡見到三葉

去聖巡見到三葉

呢個唔係涼川絢音嘛…?
[img]http://img.eservice-hk.net/upload/2017/07/09/165945_630debcef4d34af43aa49c15a2184a7a.jpg[img]

去聖巡見到三葉

呢個唔係涼川絢音嘛…?

好想去種子島…

有心一定去到

有心有錢有力!

呢個真

其實最想去係岩舟,不過次次去親東京都係我做搞手,失蹤成日去聖巡實 CF 開花都似…

我有去到岩舟,重跟足貴樹嘅路線咁去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞