[盡量多圖][隨時爛尾]毒撚一個人的新海誠作品聖巡之旅

217 回覆
70 Like 1 Dislike
上次去唔止見到三葉

我去個時日本已經離開映差唔多一年,遇到cosplayer嘅機會當然少好多
樓主可唔可以list 晒邊套戲係邊個地方取景
我下個月都去諏訪湖。
不過最想去都係種子島

秒速5厘米:東京
言葉之庭:東京
你的名字:東京,名古屋,高山,飛騨古川,諏訪
我下個月都去諏訪湖。
不過最想去都係種子島

睇黎言葉真係最簡單…
我下個月都去諏訪湖。
不過最想去都係種子島

出年去立山黑部
可以順便朝聖

其實之前去左廣島
不過唔敢入間學校
係廣島城影左幾張就算
我下個月都去諏訪湖。
不過最想去都係種子島

出年去立山黑部
可以順便朝聖

其實之前去左廣島
不過唔敢入間學校
係廣島城影左幾張就算

廣島果邊係私人地方,好難計入可聖巡嘅地點喎
我下個月都去諏訪湖。
不過最想去都係種子島

睇黎言葉真係最簡單…

言葉真係得新宿御苑果邊
[push
上次去唔止見到三葉

我去個時日本已經離開映差唔多一年,遇到cosplayer嘅機會當然少好多

唔止cosplayer
上次去飛騨嗰車站好靚
不過成地雪冇《你的名字。》嗰種感覺
上次去飛騨嗰車站好靚

yup
去高山,飛騨一路上嘅風景都好靚
另外話明聖巡呢d咁出名嘅位當然有影到啦,不過應該要Day 2 part 2或part 3先會出到飛騨
上次去飛騨嗰車站好靚

yup
另外話明聖巡呢d咁出名嘅位當然有影到啦,不過應該要Day 2 part 2或part 3先會出到飛騨

上年我都去過飛驒古川
不過個時你的名字未上畫冇得聖巡
上次去飛騨嗰車站好靚

yup

上年我都去過飛驒古川

我仲記得嗰陣仲有個《你的名字。》嘅展覽喺到,不過最後都冇入去

名古屋同白川鄉,飛騨唔係遊客區嘅地方真係好靜好舒服 好令人有放鬆嘅感覺
各位未去過嘅巴絲可以一去
補遺番Day 1 part 3兩張相

呢兩張相都係去須賀神社果條斜路度影
上面資料都幾齊,大家會去的話不妨參考下

爛尾要燒春袋
爛尾要燒春袋

放心,未爛尾
只係揀相汁相要d時間
我試下睇下可唔可以今晚出個Day 2 part 1
爛尾要燒春袋

放心,未爛尾
只係揀相汁相要d時間

等左成日
爛尾要燒春袋

放心,未爛尾
只係揀相汁相要d時間

等左成日

番緊工
今晚出update
舊年5月去影秒速5厘米,留名先

警告:呢篇遊記包含極大量同聖巡無關嘅內容。無興趣睇嘅可以click你個mon嘅左上角上一頁離開啦

===== Day 2 part 1 =====
歡迎黎到Day 2嘅遊記,Day2嘅行程將會係東京->名古屋->高山->飛騨古川->東京
其中東京去名古屋需時2小時,名古屋去高山需時3小時。成個行程係即日來回。
你可能會問:點解要即日來回?咁樣咪好辛苦?
無錯,的確係會有d辛苦,又會坐到屎忽痛。不過咁諗,難得可以去聖巡,唔跟番主角嘅行程行一轉,重點算得係聖巡呢?

由於要趕朝早七點半嘅新幹線,同埋驚蕩失路,提前半小時到達東京車站
撞正人地返工時間,超多人

亦遇到似乎係小學生去旅行(對比番香港,七點鐘應該係岩岩出門口返學)

今次係鄉下仔出城嘅相反:都市仔去鄉下,亦係小弟我第一次搭新幹線

搭得新幹線,梗係會聯想起駅弁啦,都有唔少人會去買嫁(每個1500羊左右)

唔想買駅弁都有其他選擇

買好早餐,就係時候去月台等車

今次會搭嘅N700系新幹線 — ひかり503号

為左慳錢,呢個就係小弟我嘅早餐

出發去名古屋

到達名古屋,今日行程嘅第一個聖巡位。不過要留意呢個位並唔係劇中位置!正確嘅係普通樓梯,而唔係扶手電梯。由於轉車時間得十五分鐘左右,由新幹線月台趕去正確嘅特急月台已經用左唔少時間,最後係上左特急,review番影左嘅相先發現影錯地方…… 唯有回程嘅時候補影啦

今次嘅特急 — 特急ワイドビューひだ 5号。
有趣嘅係呢程特急一開始係車尾方向開車,去到某個車站先調番轉。

途中遇到嘅全紅色電車,唔知加番枝角有無三倍速呢?

離開都市範圍,開始進入近郊地方

呢程車除左可以享受鄉郊景色之外,車內重時不時會有英文廣播介紹電車駛過嘅地點嘅特色同歷史
(車內反光關係我又無遮光罩關係,相中會出現倒影,各位請見諒)

經過左三個鐘頭嘅車程,終於到達高山!

下一part將會開始係高山嘅行程同聖巡
高山市

揀好汁好左相,今晚寫稿
文呢
上次去飛騨嗰車站好靚

yup

上年我都去過飛驒古川

我仲記得嗰陣仲有個《你的名字。》嘅展覽喺到,不過最後都冇入去

名古屋同白川鄉,飛騨唔係遊客區嘅地方真係好靜好舒服 好令人有放鬆嘅感覺

有展覽都唔入去
飛驒古川我旁晚去
唔好話遊客,本地人都唔見多個
係河邊行下望下超舒服
上次去飛騨嗰車站好靚

yup

上年我都去過飛驒古川

有展覽都唔入去
飛驒古川我旁晚去
唔好話遊客,本地人都唔見多個
係河邊行下望下超舒服

係啊,《你的名字。》嗰個車站個市鎮仔好舒服,成條街都冇人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞