[盡量多圖][隨時爛尾]毒撚一個人的新海誠作品聖巡之旅

217 回覆
70 Like 1 Dislike
上次去飛騨嗰車站好靚
不過成地雪冇《你的名字。》嗰種感覺

yup
去高山,飛騨一路上嘅風景都好靚
另外話明聖巡呢d咁出名嘅位當然有影到啦,不過應該要Day 2 part 2或part 3先會出到飛騨

上年我都去過飛驒古川
不過個時你的名字未上畫冇得聖巡

我仲記得嗰陣仲有個《你的名字。》嘅展覽喺到,不過最後都冇入去

名古屋同白川鄉,飛騨唔係遊客區嘅地方真係好靜好舒服 好令人有放鬆嘅感覺
各位未去過嘅巴絲可以一去

有展覽都唔入去
飛驒古川我旁晚去
唔好話遊客,本地人都唔見多個
係河邊行下望下超舒服

係啊,《你的名字。》嗰個車站個市鎮仔好舒服,成條街都冇人

可能而家會多左人都唔定,不過冷門地方多人極有限

遲啲學電單車去種子島

遲啲學電單車去種子島

你幾時影!舊年5月去無咁多草
警告:呢篇遊記包含極大量同聖巡無關嘅內容。無興趣睇嘅可以click你個mon嘅左上角上一頁離開啦

===== Day 2 part 2 =====
承接番上回,搭左3個鐘車終於到達高山市!

時間已經到左中午,相比起有冷氣嘅車站,出邊直頭係猶如火爐一般的世界。不過由於下午重有飛騨古川,依家點都要去左高山嘅聖巡位 — 飛驒山王宮日枝神社

高山市同東京呢d大都市相比唔係一個熟門嘅地方,不過都有唔少旅遊團係果度出現。雖然係咁,高山市嘅生活節奏明顯比東京或香港慢,係一個幾舒服嘅地方

周街都見到同《你的名字》有關嘅野

行去日枝神社,由車站到神社嘅路程大約20分鐘

一路上都唔會見到高樓大廈,而係好多呢d傳統式一階建て

外型新潮嘅診所

精肉店,不過《你的名字》中出現果間唔係以呢間精肉店作為原型

由呢度開始就進入左一個舊式建築物嘅區域,估計係遊客區

終於都黎到日枝神社,環境清幽

日枝神社鳥居被認為係宮水神社嘅鳥居嘅原型其中之一,另外重有気多若宮神社

穿過左鳥居後嘅本殿

極多《你的名字》嘅絵馬

聖巡完神社見重有時間,梗係食番個高山拉麵先啦

下一part將會再搭電車,前往飛騨古川
高山正呀
半個月前去完返黎,舒服到直頭想喺果度住
高山正呀

識貨
高山正呀

識貨

你個名
氷菓
高山正呀

識貨

你個名
氷菓

高山正呀

識貨

你個名
氷菓

上次去高山留得一日, 仲有好多位未去
高山正呀

相比起高山,飛騨古川更加清靜舒服
不過交通就無咁方便
高山正呀

識貨

你個名
氷菓

我上次只係留左3個鐘
高山正呀

不過交通就無咁方便

自駕表示無壓力
高山正呀

識貨

你個名
氷菓

唔係自己一個去,所以遠d例如學校都冇去
去果間cafe見到有一pair日本人坐喺果個位,走左之後又有幾個外國人去坐
高山正呀

不過交通就無咁方便

飛騨古川冇去
高山啱啱好
要既野基本上都有,如果太靜又會太悶
高山正呀

不過交通就無咁方便

自駕表示無壓力

自駕+1
爽飛高速
高山正呀

識貨

你個名
氷菓

唔係自己一個去,所以遠d例如學校都冇去
去果間cafe見到有一pair日本人坐喺果個位,走左之後又有幾個外國人去坐

cafe我無入去

巴打有冇去三島個新海誠展?
超高質
個個繪馬都畫得好靚
高山正呀

不過交通就無咁方便

飛騨古川冇去
高山啱啱好
要既野基本上都有,如果太靜又會太悶

咁我係為左聖巡嘅,無理由唔去飛騨古川
高山正呀

不過交通就無咁方便

自駕表示無壓力

自駕+1
爽飛高速

唔學主角咁搭新幹線而係自駕咁重叫聖巡!?

巴打有冇去三島個新海誠展?
超高質

我旅行結束左之後先開展
高山正呀

不過交通就無咁方便

我覺得諏訪都好正
反而東京呢d大城市,除左多聖巡位外,真係唔多喜愛
加速
高山正呀

不過交通就無咁方便

自駕表示無壓力

自駕+1
爽飛高速

唔學主角咁搭新幹線而係自駕咁重叫聖巡!?

三個鐘一班車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞