覺得呢個社會越嚟越好笑

378 回覆
1950 Like 705 Dislike
兩個唔同重點啫
是旦啦,cctoy班友不成氣候,成鳩日炒車

荼毒室篇文好垃圾,先大篇幅道德批判d人(特別你男性)仇女,屌到人體無完膚,去到最尾先係咁咦講兩句其實佢地都係受害者bababa。咁同先毒打你一身,再比粒糖你食無分別,仲要你自我感覺良好,覺得自己維持咗正義

根本香港社會個問題就唔係仇女咁簡單(即唔可以唔宏觀咁去睇),仇女只係其中一個果,個因係香港比起其他(西方)社會,對不同角色都有唔少嘅期望,例如男人應該點點點,女人應該點點點,令人對社會(特別係當中攞到"着數"而"成功"嘅人)不滿。之所以比例上香港多人仇女(其實仇男都有,連登已經有一個karen)係因為社會對男人嘅期望係比女人嘅高,有男人覺得受壓and社會對自己好唔公平。所以篇文好垃圾,大篇幅寫社會對女人有嘅期望,唔寫(少寫)社會對男人嘅期望。
Agger 呀~個個偽善到一個點
好撚嘔心
唔可以話垃圾嘅,可能因為佢想淺白易明就冇寫咁深入囉。不過事實上佢篇文上有啲位係冇錯嘅,例如「點解做雞就係抵死」,呢啲位明顯係仇女態度,之但係佢就冇咩解釋到點解出現仇女囉

Btw 我呢個post點睇都似屌柒偽善左膠啦,點解咁多人會拉埋仇女嚟講
「可能因為佢想淺白易明就冇寫咁深入囉。不過事實上佢篇文上有啲位係冇錯嘅」我唔buy呢種諗法,咁諗就好似話因為小學生理解力不足,所以同佢地解釋前兩年反修例事件,就只能同佢地講佢示威者用暴力係唔啱架,但唔講警暴問題咁。
淨係依家林二汶政治不正確
一個屈尾十就話佢係"人形豬"啦
"人形豬",咪即係等於黑警話人"曱甴"
去人化咁去侮辱人

前幾日先道貌岸然完
扮衛德之士
叫人唔好嗌瑜伽女係雞
要尊重
下 咁人地唔係藍絲 唔係狗 咁咪發聲囉 有咩問題 對正常人就要有番正常價值觀
上連登勿認真
咁做咩肥妹冇人講,你又肯定個23歲女一定黃?
好好笑好好哋認咗自己鍾意鳩噏,自己係口賤咪算,成班偽君子
靚女就係黃
肥妹就係藍
而家班偽君子、女拳
無人出嚟話
話個TB係人型豬有問題

女人唔可以係雞
但可以係豬
你只要證明到條友係藍
就乜都得

(仲要佢同viu無關係先得
如果又藍又viu,都係唔屌得
詳見之前個kiki)
當咗連登係高登嘅繼承嘅話
呢類言論根本就好合理
道貌岸然、滿口仁義道德個班柒頭
平時收收埋埋咪又係做埋啲陰質嘢
扮乜撚嘢高尚
係囉 屌
毒撚呢個詞污名化咗男性
佢哋唔會話 話人下世做狗 係唔ok
切入點係,藍絲都咁毒
要比佢哋更惡毒

藍二汶係人型豬雜

問你驚未?夠毒未?
係啊 所以佢地做得唔夠好 唔係做得唔好

但你地依加講到撐靚女係錯

唔知佢黃藍啊 所以咪當正常人 你證明到佢係狗 係水炮車 理得你係咪喪心病狂慶祝定抹黑 因為我都可能會落去買支香檳吹番枝
呢吓過到佢過關,過到佢嘅信念
我覺得係因為而家啲人對社會嘅不公(冇道德嘅一種)越嚟越感到冇力,所以要搵啲嘢發洩,而發洩嘅對象就梗係啲好恰、冇乜人幫同埋道德上易被攻擊嘅人啦,而感到越冇力越要發洩,所用嘅詞語就越賤格。

同時,因為keep住咁搵人發洩潛意識會覺得自己道德下降,所以又要搵啲嘢去保護,搵啲嘢去維持自己嘅道德,咁所以最好就搵啲靚女,仲要係俾人道德批判嘅,去‘保護’佢,去話啲話佢嘅人,咁就自我感覺良好。

第一段就解釋咗點解啲人咁口賤咁話人,而第2段又解釋返點解同一班人又突然道德上身。
邊忽話撐靚女錯?係講緊揀人撐,唔好喺度扮正義。有條件地道德
所以咪話佢地做得唔夠好(應該撐埋唔靚既) 而唔係做得唔好 但你地有班連登仔個個話死者又雞又勞資糾紛 抵撚死 咁都唔屌得果班連登仔? 之後屌果個因為之前無撐唔靚既人死 就變左拎光環又剩 成件事都唔撚make sense
將道德分階級觀念,然後話唔撐只係做得唔夠好,去淡化呢樣嘢你唔做官浪費咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞