歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (150) 網上交友要小心,唔同屌過你全家既人玩

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
原來係佢
比人屌全家又比人屌爛袋
明明果陣覺得唔靚,點解而家睇咁撚正
想問係本身有色既模型上面改色,
駛唔駛噴灰重新上色
定直接水油補上去做到?
如做破損/舊化件衫
係噴啞面透明油補色就得
定改完色先再噴油?
完全新手無接觸過相關知識
之前都係買啲頭雕白模返黎用av油手塗玩下
想問係本身有色既模型上面改色,
駛唔駛噴灰重新上色
定直接水油補上去做到?

如做破損/舊化件衫
係噴啞面透明油補色就得
定改完色先再噴油?
完全新手無接觸過相關知識
之前都係買啲頭雕白模返黎用av油手塗玩下

同一樣野黎wor 巴打
頭毛改左半透明即刻順眼左
同埋感覺貴左
問+1
成日砌高達都搞唔掂對眼同d細節位
有時貼左遮蓋貼紙都係會滲左入去
搞到要重畫好多次
都係心機 時間經驗

你睇人一個位,背後可能玩左幾個鐘
手塗出界真係好地獄
我好少貼遮蓋, 因為手油嘅話通常會滲咗一啲落去個底, 唔似噴油咁遮咗就無事. 到時滲到周圍都係仲煩

通常我油細位係用面相筆, 價錢平貴嘅筆感覺都未必差好遠. 至於補色, 如果本身個底色係手油, 面色又係手油, 咁我面色出街後通常會用底色遮返. 你見個紅白花紋就係不斷互遮嘅結果.

而無論水性底色定油性底色都好, 當個底乾咗, 你可以響油出界時快速地用濕水棉花棒 (甚至玻璃水) 擦走佢, 呢啲最好響萬寧屈臣氏之類買啲尖頭嘅棒去做.

而如果個底係硝基油, 面用水性手油, 個人就仲有一個小方法, 就係等水性出界嗰啲位乾咗後, 用牙簽好輕力咁試下刮走啲油, 不過呢個就一時時有效

我都想知仲有無更多補救油出界嘅方法, 有時手震一震已經要補救
成日覺得遮蓋貼紙用響手油係唔work 嘅
反而你試下買支超尖頭嘅面相筆(田宮幾十蚊有支). 每次點好少油上去慢慢素平啲油可能會好啲.
不過高達眼我都無乜經驗, 就算手油, 有時都係用佢啲貼紙算
你講得太唔清,最好補圖講下想要咩效果,只睇你上面既字答
1)本身有色,都有分預塗裝同成型色架
塗裝就要洗走,成型色就唔駛洗,有可能洗左個底係唔同色既.

2)當你上完灰都係上水性油,上唔上灰先既考慮就只係改色既遮蓋力夠唔夠高蓋到底先,遮蓋力低如白黃色呢d一兩層遮唔到既最好上灰,
否則既我自己多數灰都唔撚上
3) 舊化破損,你要做顏色定做質感,係兩個方向黎
當然可以2樣都做
換左髮色加有官圖吸引好多
睇嚟都係要比錢
我手油會上灰先, 否則有啲色真係難上, 例如山埃巴講嘅白色黃色
當然你可能會問: 屌咁我可以噴灰仲使L 手油咩, 咁呢個就要你諗下計

至於舊化同滲線, 都可以用油彩搞掂, 但要做咩效果就唔係三言兩語講到
想玩手油同舊化嘅, 可以上網搵下兩本書叫MS 完全舊化攻略同MS 完全筆塗攻略. 呢兩本都比我學到唔少嘢 有啲仲未有機會實踐
//屌咁我可以噴灰仲使L 手油咩, 咁呢個就要你諗下計//

灰都可以手油既
遮蓋既話,
直線係work既
曲線既話,有時間能力界膠紙既話,
不如刻幾刀落去再free hand油仲易d
呢頭好心答完佢問題轉個頭就俾佢屌老母
佢最識玩既係
特效件居然整左透明手掌既件
唔記得142定143 有排你睇
都係嘅
真, 界遮蓋膠紙都係一門手藝
一陣扮工有時間可能碌下
祿到你收工都似
淨係想要D effect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞