歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (150) 網上交友要小心,唔同屌過你全家既人玩

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
所言甚是
建議大家跟機BLOCK柒條藍絲
已block

唔係咁大方自認藍我都會由佢
砌呢就肯定冇而家果d Bandai HG 咁好砌㗎啦!你預好似Bandai九十年代果堆高達模型咁樣嘅水準囉!
切之前我建議你出去果欄買定一箱藍莓先
祝你在亂流下平安
想問吓rg cross bone同nu 隻深色 如果用av白蓋係邊隻 . 70899似唔似

原來幾貴
要睇埋係你同咩色做對比
遮完再上 但遮果個位本身都要上
步驟上會唔會係
上圖案色

遮圖案
上背景色

完成

參考圖
個心型本身有無刻線?
定係你自己想加既?
一聽到講吹咩吹呀呢d字眼就覺好小學雞

仲要認藍得咁乾脆
冇線
btw我想噴嘅係電腦機箱
但覺得模型巴打幫到手所以入嚟問
假設
1. 心型無刻線,並且同心型外無空隙
2. 兩隻色就係你而家覆圖既色

咁既情況你上完外面隻深色再上心型既話,心型隻淺色會好難上
而如果係上左心型隻色先,你遮心型既遮蓋就要剪同貼得非常精準

我會建議你一係刻線後先上色,等遮蓋貼有多少少緩衝去貼
一係就用膠板好似蝕刻片咁整
一係就自己diy 水貼

利申︰扮工中既諗法,可能又好似上次咁柒左
屌!真係柒左,掉轉左隻深淺色
可以當我無講過
如果遮蔽上色既,睇你想要點效果
1)你個workflow會令圖案凹左落去,好介意/想佢凸出黎就倒轉,上完底色先遮蓋
2)唔請楚你用咩油漆,同埋個貼紙係咪痴力好勁,會唔會起左個底出黎,建議可行既話細scale試下先

btw以下係懶西意見,難得電腦箱平面多既話,
其實整得貼紙既可以考慮貼完當痛車咁就算
我都覺得整貼紙貼係最正路既做法
到時唔鍾意既摵左佢就可以再整過
我白色用70951 隻深色想跟返佢封面隻色
主要係想可以自己diy哂
唔係好信得過出面d印貼鋪
應該都似既
你地係咪模型傳心師黎,我都唔明佢問緊咩
70.899 係深藍色
佢應該係問緊似唔似rg nu/x1 胸甲果隻藍到黑既色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞