歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (150) 網上交友要小心,唔同屌過你全家既人玩

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
貼上去遮蓋膠紙
跟住剪
貼上去噴眼
thanks
另外想問下如果我頭盔盔甲銀色噴光油
塊面同心口+底褲(未著甲個層)噴消光/半消
出黎會唔會好怪好大落差
唔會嘅
件披風噴完陰影
都係消光扮布質㗎啦
想問下如果手油hg狼王骨架嘅話 補土係咪都係用黑色好啲
喺度見到你地我都興奮架
成班小器鬼
今日當更,見有個住客拎左隻MG 巴巴托斯出去,轉個頭同另一個住客一齊番黎,少少尷
想睇

唔係之後買到佢要果盒HG就正常番啦咩
定第二個黎嫁又
多謝巴打教學!其實係咪類似刷金邊原理?我本身買咗支紅色琺瑯油諗住試,但最尾遇到兩個問題,第一就係唔識遮蓋剩白色啲位(頂同低嗰一面如果用太多膠紙厚薄不一,最尾會有啲位上唔到白色),二係未試過刷金邊,見啲紋又咁淺唔敢試,怕整衰咗自己唔識救早知上黎問下大家點處理先

所以最尾我係先手油白色水油,之後再上紅色,出界後再用白色補,之後又用紅色補,不斷loop近睇會有啲唔平均嘅位

如果下次再有類似問題,會試下用巴打個方法睇下會唔會改善到效果
我覺得以one piece 個背景黎計,一隻木船上面嘅油有唔平均係好合理,太過平均同乾淨反而有少少唔夾
咁講法都算係lucky hit
其實就係同刷金邊差唔多
不過刷金邊就係成件嘢cover 咗佢再捽返走浮雕面
油底色嘅做法好處就係會比刷金邊保留多少少垂直面嘅白色, 如果控制得好嘅話
你話遮唔到蓋其實喱個方法本身就唔考慮遮蓋
其實你可以當係滲緊一條好闊嘅線咁睇都得
落筆盡量唔好出界, 由得啲油流埋條邊到就算咁樣
流得唔暢順就再搵支幼長筆毛嘅面相筆「攝」啲油埋去
不過點都好, 唔爛尾已經算係咁
多謝分享

其實唔爛尾算係咁呢句真係好真呢部搞到咁上下原本都有種「屌,鳩流流搞埋佢算」嘅心態,之前手油其他模型都成日有呢種感覺所以每個砌模型嘅人都係堅毅者
丫,問多少少,琺𤨡油上嗰浸色通常要點開禾希?係咪油:x-20 約1:2咁?下次遇啱地方都想用下呢招
我自己覺得係咁咋
不過最緊要係你整完有成功感同開心
其實開心係覺得自己啲技術有慢慢咁成長。知道有地方不足,但又會期待砌下一隻更加進步或改善咗今次嘅不足
其實唔知幾時開始我就已經唔會count 比例
因為支油condition 唔同好難話得埋
不過我嘅starting point 多數都係1:1先
要偏稀嘅喱啲位1:2或者都係ok 嘅
明白我未用過琺𤨡油所以唔知係咪同琑基差唔多玩法下次可以試下了
同一個黎
有無名無追post,想了解下歷史
過左去既就算啦
有冇師兄指路,日馬運費有冇得平啲?
個海好靚
想問一問,你手塗細節位會唔會貼遮蓋?定出界就重新畫過?
你點知佢咩時間咩原因又再發癲
一陣佢唔記得食藥又發癲都係唔理佢為妙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞