歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (150) 網上交友要小心,唔同屌過你全家既人玩

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
岩岩放工留名
見到個topic, 係咪我又miss左d咩
我記得頭先講完abs膠噴要注意d咩之後就無記憶
最近砌咗朋友比嘅one piece 船, 響學識上色後第一次砌非高達嘅模型.

盒嘢好少板同件, 其實比細路仔砌嘅話, 剪完件, 貼下貼紙, 應該一日砌得起.

但當我諗住全船上色嘅時候, 發覺呢啲咁簡單嘅模型先係地獄... 船身、船桿、窗、船頭都有好多好細嘅花紋同圖案, 本身學噴油無耐嘅我真係諗咗好耐點分色同噴...

最尾決定除咗噴大範圍平面之外, 啲細位全部用手油. 例如船身我係噴咗啡色, 再遮蓋噴淺啡色去, 淨係遮蓋啲曲位都花咗好多時間.. 之後啲花紋同窗之類全部手油, 但手油都唔係講笑, 例如船身個紅白花紋同啲窗真係油到嘔...

搞咗好耐, 由剪件磨件、無鏠(有啲位做唔到)、噴、手油、滲線、漬洗等等, 終於完成, 細睇有啲位油出界, 亦都有啲偷懶位, 但真係盡晒力.

最滿意其實係個海同中間啲紅白花紋, 而唔滿意就係個帆感覺同船色調少少唔夾, 但我有用帆嘅背面試下漬洗, 感覺又太殘舊...

砌完呢個可能要開始砌V2AB 或者白龍

極高質
樓上巴打勁到
多謝

對我黎講係心機之作, 雖然手油放大睇仲係有進步空間, 但油完啲花紋其實都真係會有成功感

最尾用部相機+個背景影下相又令佢望落靚仔啲
又有大神, 快拜!

希望呢個post之內可以搞掂
今日carousell買左隻MG巴巴托斯,個賣家居然住同一座交收完行同一條路,少少尷
有幾尷
得閒仲可以同座交流
入埋門口過下招
今日carousell賣左隻MG巴巴托斯,個買家居然住同一座交收完行同一條路,少少尷
劍士巴大興奮
今日見到兩條友交收完MG巴巴托斯,個買賣家居然住同一座仲行同一條路,少少尷
此處應有本
我係MG巴巴托斯,今日carousell畀人賣走左,個買家賣家居然住同一座交收完行同一條路,少少尷
聽聞之前有條友係之前啲po到係咁屌人老母又係咁洗版發癲 跟住而家又走入黎問人野
Topic
小小意見, 睇下日後再做嗰陣有冇機會幫到你
查實如果你多多少少都會用噴筆噴咗底色先嘅話
如果係我, 喺啲浮雕位會噴白色之後用琺瑯油紅色半撻半油咁樣Fill up啲紅色佢
我當初都遇過同類問題, 就係下面張圖隻船前面塊牌仔

個「1:350 FRENCH NAVY RICHELIEU」唔係蝕刻片字框嚟
我就係原塊膠件上白色之後喺上面用琺瑯油填落去啲空位到
其實唔用琺瑯油都得, 水性油紅色一樣可以
共勉之
今日返工見到兩條友交收完MG巴巴托斯,個買賣家居然係我看果座仲睇住佢地行同一條路返黎,少少尷
屌Quote錯
算, 睇書瞓教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞