歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (150) 網上交友要小心,唔同屌過你全家既人玩

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
想問吓如果想要隻色噴出嚟有少少金屬feel,係咪要噴層銀色做底色先會比較好?
咁如果要攞銀色做底色嘅話,Gaia隻009定121銀色會好啲?因為我見到121寫住金屬表現
主色上面噴珍珠色
要搞就搞我個屎忽窿 唔好搞個山窿啦好冇
突然諗起細個好中意蝦人嗰啲肥仔,成日講「吹呀」,之後轉頭俾人蝦返轉頭。
執執下剩低d板見到小臂竟然有兩粒後備

諗住用筆刀爆開無縫去修復

係成功換左上臂,但膊頭ball piont上裝上去立刻完全粉碎

嬲得濟重新買左盒

研究左下條屍,未必關噴底灰事,反而係可能噴灰個陣無轉關節,等底灰覆蓋哂成個關節位,之後上色個陣,d油直接噴左落無上到灰既關節位,之後就脆化左。見到斷裂個位係無灰直接上左色。

不過點都好,已經買左支multi primer,下次噴abs一定噴左做底先
眼鏡娘
我上臂上色前個粒ball 同個socket 位會mask 左佢。
個O shape 位會用3mm 鑽或銼拖幾下先入位再做無縫,腰同頸位個o shape 都會咁做。

ABS 膠我試過直上灰都冇事,記得3乾1濕
3乾一濕係咩

細風細油噴三層,乾左先濕噴?
通常一至兩層輕輕咁噴,之後先噴濕佢。

其實大細風大細油都係視乎你支筆同件件嘅距離
腥些!!!!
明白

有諗過去英明收左佢擺到封哂塵既07殺肉,不過諗諗下都係重新買過盒算,今次砌哂兩組裝備,睇下可以砌成點。

同埋雙手都應該會砌過,唔止關節位,手腕位都要遮同打磨,第一隻太緊,裝上去拆唔到
其實呢隻個手同腳都係一隻色。

我係砌好左一次過primer -》肉色灰-〉肉色
我係指手腕黑色個圈配件,裝左上去拆唔到落黎,換唔到有卡榫隻圈裝狼爪上手
明。我冇砌到有樁個個手腕parts

另外砌可動囡薄灰薄油好d。唔係扭2扭就刮花晒
點解咁執著噴膚色又會刮油
屋企個淘寶泵打柴了,捱唔到等消費券去買新泵。
想問各位巴打,知唔知邊到買Sparmax TC-610H PLUS 會平D?
好人一生平安,Thank you
可以噴出白裡透紅既膚質,同成型色比真係好好多
噴到就係囉
從錯誤中學習

不過成本好貴

可動囡上膚色最大挑戰係match 番面相色。

層層疊色上去係好靓不過high 下都刮油,所以而家求其d主色加粉紅影算,主要用gaia 052 053,另外mr hobby Lasvicus 系列d色都岩用 (每次了少少加緩乾 levelling thinner 細風細油噴)
我依家如果有得揀會買有空白臉特典噴完上水貼眼

膚色如果有指引就跟指引,無就Lasvicus

基本就1500粉灰、螢光紅+橙噴陰影/微血管、最後上膚色。然後用田宮G、H舊化粉入面三文魚色、粉紅色之類上腮紅、紅白琺瑯漆調色加面相筆去畫嘴唇(懶就粉紅Gundam Maker)。

Skytube個隻我買槍前已經素組左,依家成日心思思想噴。
嘩。閣下呢d係手辦女做法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞