係卓健呢類醫療中心既醫生係唔係多數都無乜料

280 回覆
90 Like 4 Dislike
點會冇5萬

有10萬左右,一個月
行內人解答你地疑惑
6個字
一分錢一分貨

我唔明雖則我地用醫療卡俾幾十
但你地保險有得claim ga wor
咁點解要俾cheap 藥

醫療卡都有個 cap 架
開藥開重左有可能要醫生補錢
公司醫生 仁醫呀
用醫療卡普通科醫生大約收110-160一個症,包generic藥
如果開extra藥通常照收錢,對醫生無咩大影響

醫生開廢藥有兩個可能:
1. 廢事啲客煩,好多人以為拎住醫療卡就係vip,乜都包晒唔洗俾錢,所以醫生寧願開廢藥唔洗你額外俾錢
2. 張卡要包埋extra藥,卓健自己做埋卡公司,佢哋知邊啲卡要包extra藥,如果包咗會蝕本,所以一定剩係出廢藥

其實好多好醫生都有收醫療卡,去group睇通常係會差啲
行內人解答你地疑惑
6個字
一分錢一分貨

我唔明雖則我地用醫療卡俾幾十
但你地保險有得claim ga wor
咁點解要俾cheap 藥

醫療卡都有個 cap 架
開藥開重左有可能要醫生補錢

一定唔會
想問醫療卡點睇專科
你以為醫生好撚專業咩 是是但但開d藥簽個名就算數啦
想問醫療卡點睇專科

問吓公司洗唔洗轉介信,要就去睇普通科拎
之後問公司拎張網絡醫生list,揾個專科,google吓好唔好,打去book
想問醫療卡點睇專科

check下你張卡睇到邊間專科,再打去book
之前病左,去睇,個醫生話好少事

最後我嚴重到入左廠

鄧係好醫生 睇一次就好,藥好好多
同層睇另一個姓徐,用醫療卡,要睇2次先好

真心覺得用醫療卡啲藥真係癈一倍
睇醫生半分鐘、等拎藥半粒鐘
唔係喎 我睇專科個醫生好好
(普通科轉介)
醫療卡 一個證賺20 蚊 計番時間係蝕
但係做醫療卡 你診所睇落就會好多人 d人就會覺得你好 就係咁

邊度係20蚊,唔知唔好鳩噏
年半前喉嚨痛到痴線又喉嚨痕去左睇錦泰苑間卓健
個仆街醫生陳卓洛屈9我話我詐病,唔肯比醫生紙我
嬲到仆街去睇另一個醫生,即刻知道我係氣管炎同喉嚨發炎
嬲得濟寫左信去醫委會投訴

咁都得?
醫療卡 一個證賺20 蚊 計番時間係蝕
但係做醫療卡 你診所睇落就會好多人 d人就會覺得你好 就係咁

邊度係20蚊,唔知唔好鳩噏

你就俾20蚊佢,背後公司會俾多百幾蚊佢
卓健醫生紙中心
入去大家交戲1-2分鐘出番黎

我去卓健睇,唔係用醫療卡,都唔見得醫生睇得認真。
診金$380,唔少有經驗嘅醫生開嘅診所(唔好同中環比),已經包三日藥(唔一定開細廠藥)。
就算唔係卓健 大把專科醫生都係塞到自已勁忙 快快手就hea9你出去 成日話貴租 屌佢幾分鐘收你過千

利申:幫過醫生做野 越出名搵越多錢既越賤格

私人精神科醫生,五分鐘都冇,2000蚊,問幾個問題就話你有精神病,易過借火.

姓葉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞