奇異博士2呢兩個轉場,真係教科書級!

413 回覆
4138 Like 44 Dislike
Spiderman系列咁出名好難唔識
star wars 唔整d 濕鳩effect 會俾fans 屌 同marvel 係相反

呢個例子差少少
圈住大雄個頭
好正喎
人地致敬得黎又好睇,呢套致敬得黎柒到仆街
好好笑
哇屌你老未power point
點解呢啲咁既垃圾可以一大堆人吹奏

利申眾人皆醉我獨醒
我唔覺得呢套戲用呢啲手法有咩問題 反而有喜感 懷舊味道

用呢2個transitions不如你講下有咩問題

利申 唔覺得呢套戲好好睇
問題唔係個導演到 係mcu個大劇本同限制
師兄我無講過套戲好睇 我自己都唔鍾意呢套
樓主講轉場畫面 我都係從畫面角度去討論姐
你冷靜啲啦 成隻狗咁亂吠
問題就係好老土囉..
呢啲潮流爆谷片,有新野唔玩走去玩舊野,好撚舊時代亞視feel
其實兩套唔係致敬係真拍返果種手法
至於好唔好睇口味潮流都好大關係
剛中倒主流潮流口味咪正野
唔o岩你咪話雞姐
因為star war好撚舊,舊得黎舊既就好紅,所以新既都好似舊咁拍,但marvel唔係
成套戲d剪接,配樂,過場,jump scare都超老土,令我越睇越出戲。。。仲要不停咁用。。

導演過時就過時啦,扮乜q致敬又盛。。。
我睇嗰時都o左
你無啦啦吠先無計啦
咪就係,致敬大q哂咁,如果導演睇開龍珠叮噹,使唔使加隻機械出龜波氣功呀,cls
閱讀理解有問題? 呢兩個transition 我好欣賞, 我好enjoy 呢兩個鐘富90年代風既驚慄氣氛.

不過你用starwars 黎做「近年d 戲都係咁」既例子, 我就會話唔夠好, 因為starswars 代表緊既係舊文化, 充滿舊時代既符號同標誌, 所以佢不論2010年, 2020年, 定2080年, 只要係呢個series, 佢就一定要用咁old school 既transition. ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞