奇異博士2呢兩個轉場,真係教科書級!

413 回覆
4137 Like 44 Dislike
我幾時講過一台獨大等於壟斷
都話你自己換完概念係度自high咋喎
咪講撚個電視得一個台先叫壟斷
一台獨大包括埋次文化同埋生活習慣以至成個娛樂圈同傳媒介既生態架
亦解釋左慣性收視唔單只係長期壟斷
Feature of Oligopoly係有關但唔係唯一原因

競爭關係亦都解釋左係有
錯撚哂果個會唔會係你呀
唔係乜野都係非黑即白拋下書包講定義就解釋哂所以野架
真係有難撚難明咩
問題係而家marvel拍戲係已經成為咗一個生產線
自從phase 3 後佢地crack到條公式係最有效率嘅方式讚最多錢
而英雄電影霸權證明咗呢點

top gun 1同top gun 2隔咗36年
mcu就變咗每年咇幾套電影嘅賺錢機器停唔到
聽人講佢地嘅動作場面係未想好故事之前已經拍定
故事未寫已經有一堆checkbox去set up下一套戲
件suit未design好已經開拍, 所以解釋到點解咁多套suit全cg
一個導演係咁嘅條件下點樣發揮
Sam Raimi只係請番黎用佢個名氣sell套戲多過要佢個vision
點解套戲望落似佢風格 但質素上同鬼玩人, 蜘蛛俠迴異
理由唔係佢廢 係佢根本唔係話事果個
佢連wandavision都冇睇
咁人地真係widow 黎
又冇錯
睇埋thor4點先,如果人地做到佢做唔到就係佢廢

加上前面幾套都無佢咁差
其實無謂同呢條友拗條友根本on9👆
我問佢良幣係咩,
佢就話Marvel係電影界一台獨大,冇良幣

"良幣"驅逐"劣幣",
你話冇良幣,即係話除咗Marvel(劣幣)就冇其他好電影(良幣)
就算你真係咁諗 你都要講以前有乜好電影係比Marvel搞到而家拍唔到/小眾左,用黎代表"良幣"
良幣驅逐劣幣先會成立

根本你就係用撚錯咗個term又唔認柒
一個咁嘅comment仲要有140連登仔比正評
證明有大部份人上連登唔用腦
你條白癡仔連前因後果都未識分
次文化同埋生活習慣以至成個娛樂圈同傳媒介既生態架

呢啲咪正正係壟斷造成嘅後果囉白癡仔
思想混亂到你咁嘅人我都真係第一次見

我一開始就問你冇良幣何來劣幣驅逐良幣
你講到而家都未撚答到我
驅逐究竟驅逐左啲乜嘢良幣呢?
你瞓撚醒未啊柒頭

你同老師講胖虎打人
老師問你胖虎究竟打咗邊個
跟住你話胖虎好惡 平時講嘢好大聲
好冇禮貌成日講粗口
九唔撚搭八都唔知你做乜春
我真係嚴重懷疑你冇讀過大學
少少邏輯都冇
你真係好on9
識少少扮代表
我冇諗過咁撚簡單都要解釋
慣性收視係邊個得益
邊個因為慣性收視而係個競爭關係損失咪就係被驅逐緊
咩係良幣你咪用下個死人腦諗下囉
連帶關係又唔識諗
講黎講去三幅屁以為自己發現新大陸
咁你有冇睇過Martin Scorsese、Alejandro González Iñárritu、Ridley Scott、Francis Ford Coppola呢咋導演係批評超英片d乜野?
一知半解就瞓屋企瞓啦
宜家係講緊你用錯term, 又想轉移視線
你睇完咪知有冇用錯term囉搞笑
你條傻撚又喺度偷換概念
所有競爭都會引致discrimination
Drive out不等於劣幣驅逐良幣

劣幣驅逐良幣係講緊good money 被bad money drives out
個重點係好嘢比衰嘢趕走咗喎
唔係單純講緊市場競爭令到其他競爭者退出市場
大家同意TVB係衰嘢
咁你係咪要論證有咩好嘢比TVB趕走咗呢?
定係你心目中嘅良幣係紅Viu ATV?
有咩好野比tvb趕走左都要解釋
我都講得好白
講atv講viu係帶出緊個競爭關係
唔係單純壟斷咁簡單
唔好要我重覆又重覆啦小心
良幣亦都可以係觀眾損失左既野
你諗野太單一太片面
淨係識用一個台做單位去較
睇怕你條傻鳩都係唔明
你所講嘅導演,我冇睇晒所有啦,
我淨係知馬田史高西斯冇用過"劣幣驅逐良幣"呢個term

你明唔明
劣幣同良幣要兩個都有,先可以用呢個Term

你話冇良幣,咁你應該用其他Terms代替
唔使夾硬拋書包講呢啲term以為自己好撚醒
咁坦白講係你唔明背後個意思啫
一台獨大又有咩影響其實根本唔難明
嘩 我真係未見過啲咁厚顏無恥既人
自己用撚錯term 跟住話人哋唔明
唔同你坳喇,你鍾意啦,你繼續活係你自己嘅世界
大家咁話啦 個個睇完正皮都冇腦得你有
講atv講viu係帶出緊個競爭關係
唔係單純壟斷咁簡單
香港電視產業發展到而家呢個情況咪就係寡頭壟斷造成㗎囉
喺Google吓咩叫oligopoly 先啦
你講嗰啲乜撚嘢文化媒體 慣性收視咪正正係壟斷造成嘅後果囉
前因後果都未撚識分 喺度講埋啲廢話

良幣亦都可以係觀眾損失左既野

你google吓Gresham's law嘅implication 先啦
劣幣驅逐良幣係講緊一件較好嘅產品比較差嘅產品淘汰呀
觀眾損失左嘅嘢都講得出 冇出現過又點淘汰啊白癡仔
唔好要我重覆又重覆啦小心 九唔搭八戇撚鳩
唔好將你知啲戇鳩諗法僭建喺人哋嘅theory 上面啊低能仔
見你咁講已經你完全唔識 上網見到有個咁嘅字
就人云亦云學人亂用 不求甚解完全冇了解過個字本身講緊乜嘢意思

淨係識用一個台做單位去較

你一開始講緊TVB 講緊免費電視產業
唔用其他電視台台比較用咩比較呢?
一台獨大 咪就係講緊有一個台寡頭壟斷左成個電視行業囉
唔用其他台比較用咩比較啦傻佬
你話可口可樂壟斷左汽水產業 你會唔會攞生力青啤同佢比較?
講到而家你都未明自己衰乜
成日講埋啲嘢似是而非 仲以為自己好撚醒
邏輯概念全部亂撚到仆街 炒埋一碟連自己講乜都未清楚

俾個建議你啦
下次見到個唔識嘅字就查下字典先
唔好亂咁拋出嚟用 懶醒叻唔切
不過你呢啲大學都冇讀過嘅人係咁上下 唔可以對你要求太高
觀眾損失左嘅嘢點樣冇出現過?
乜你由細到大睇開愛國新聞架
成大篇廢話真係冇睇
睇你呢句就知你立論係錯
嘈撚完未
講真我會尊重一個唔跟公式嘅差戲多過一套最撚pandering 嘅好戲
你唔單止弱智 原來連閱讀理解都零分
我講冇出現過良幣啊懵撚 劣幣驅逐良幣講緊有兩件產品A同B呀
一件較好一件較差 而家講緊較好嗰樣嘢從來冇出現過 何來劣幣驅逐良幣啊
你論證咗有乜嘢好嘅電視台比TVB驅逐咗先啦
講唔出就收皮道歉認錯潛水 唔好再你啲戇鳩思維僭建人哋套Theory
你講到而家都未明仲要喺度死雞撐飯蓋
冇讀過大學就收皮啦柒頭
第一眼睇以為睇緊mr bean
睇下你成隻癲狗咁
唔知邊間小學教你呢
而家好似係你僭建緊嘢落我度咋喎
再者我用劣幣驅逐良幣表達緊一啲原本好嘅嘢畀劣幣文化或者生態趕走繼而消失有咩問題?

至於咩係好嘅嘢大家可以自行解讀
可以係人 事 作風或者文化
一定要跟你abc列曬出嚟比較你都戇鳩
在這裏我已經具體咁講咗我覺得咩係好嘅嘢只係你唔認同唔代表係我錯
有病就睇醫生啦邊間學校教導你狂躁抑鬱呀
原本好嘅嘢畀劣幣文化或者生態趕走繼而消失

咁原本好嘅文化 生態係乜嘢你答到我未
有乜嘢existing本身好嘅嘢係比TVB搞到而家冇咗?
Reply咗你咁撚多次你都未講到
冇讀過書真係難搞啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞