奇異博士2呢兩個轉場,真係教科書級!

413 回覆
4138 Like 44 Dislike
事實就good money被驅逐後先會導致而家既output
電視台亦都唔係得匪台一間點樣唔係競爭緊
再者慣性收視又點黎呀
冇壟斷又何來驅逐
事實擺在眼前
由頭到尾話匪台係劣幣你就避重就輕走去講冇良幣
識少少扮代表咪你呢啲囉
咁good money係咩你答到我未?
你答到匪台點樣唔係bad money未
發覺你講到而家都未明
我有講過TVB唔係劣幣?
但係冇良幣又何來劣幣驅逐良幣?
壟斷同驅逐既關係從來都密不可分
一個係源頭一個係副產品
你覺得有壟斷又唔覺得有驅逐?
都唔知你做乜柒
從源頭嗰啲就唔係叫驅逐啦
Barrier to entry 同drives out 係同一樣嘢?
講咁耐都未明
唔知邊個非黑即白呢寫到明無迫你讚 反而成個po幾多人唔接受新style 要睇番爆谷戲
咁冇壟斷呢個條件又何來有得驅逐呀
格硬分開黎講之後又話唔關事
冇人講過壟斷既結果只可以得Barrier to entry一個下話
諗野靈活變通少少啦
壟斷係bad money drives out good money嘅條件?

劣幣驅逐良幣本身就係講緊冇壟斷嘅情況下
出現嘅現象喎
你有冇少少經濟學嘅概念?
原來你真係文盲嚟㗎
咁你上面又講匪台係壟斷唔係驅逐?
究竟知唔知自己up乜7
再者我從來都係講緊「一台獨大」
你自己換完概念跟住又拋書包講定義?
其實你係咪on9架
咁都可以嘈咁多頁
壟斷唔係驅逐有咩問題呢?
係你分唔清兩個concepts喎而家
劣幣驅逐良幣咪又係你講先嘅
而家又唔認?
我一路都講緊一台獨大 同劣幣驅逐良幣係兩個唔同嘅概念喎
你係咪戇鳩㗎
留名睇你俾連登仔屌死

利申: 覺得明明Toby版第三集都好垃圾,但連登吹到英雄片經典咁頭兩集係唔差,但上唔到神枱囉
我一路都講緊有一台獨大所以有驅逐現象
我上面果d例子關Barrier to entry撚事咩
咁你拋壟斷出黎做乜7啫
劇本作為一套戲,本身都唔係強
一台獨大= 壟斷= barrier to entry = 競爭者難以進入市場

驅逐現象係講緊本身有其他有力競爭者俾人趕出市場

你明唔明個分別喺邊度啊傻仔
咁慣性收視又係乜撚呀傻仔
玩oldschool
慣性收視咪就係長期壟斷之後嘅後果囉
用下個腦啦豬兜
你個邏輯隊返你一樣得
照你邏輯咁講,我都冇寫明一定要反佢,咁你講乜鳩

事實上so far話佢唔好嘅人起碼講得出佢點處理得唔好
點解其他人處理得好
而話佢好嘅人就岬講嚟講去都係導演風格,咁啫係點好邊都好
講半日原來有風格=好,咁世界冇爛片啦
英雄片經典只有nolan batman三部曲
慣性收視又點解唔可以係其中一種形式既驅逐?源頭就一定只可以係壟斷
其次亦都證明左電視台係有競爭關係
反而你應該要搞清楚一台獨大唔係壟斷呢個單詞就解釋到
亦唔係難以進入咁簡單
由亞視到匪台到viu一直都競爭緊
真正既壟斷係你部電視只係得一個台
其實你係咪讀死書果d傻仔
你睇番劣幣驅逐良幣講緊啲乜嘢先啦
劣幣驅逐良幣個情況下 本身就講緊冇壟斷
你將驅逐同壟斷撈埋嚟講已經係錯撚晒

而一台獨大咪正正就形容緊寡頭壟斷
定係你連咩叫寡頭壟斷都唔知呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞