奇異博士2呢兩個轉場,真係教科書級!

413 回覆
4138 Like 44 Dislike
咁匪台呢幾年又點解被人唾棄呀
明知故問嘅嘢我要答?
其實得你喺度為拗而拗啫
而且一早講到好白
你咁都唔明真係讀屎片既
弱智真係唔係扮
又偷換概念 倒果為因
俾人唾棄係因為佢冇新聞操守 節目水準低下
你自己都識講呢幾年啦
一台獨大又係呢幾年先發生嘅事咩?
佢自己呢幾年做得衰
唔代表佢有能力drives out 其他競爭者
更遑論要驅逐啲唔存在嘅良幣
你用個腦諗吓香港免費電視係邊個發牌先啦

你呢啲冇讀過書嘅自卑撚 最鍾意話人讀屎片
因為自己連屎片都冇讀過
一台獨大唔係呢幾年但係被唾棄喺呢幾年吖嘛天才又唔見你諗下點解
咩倒果為因你真係語無倫次

唔係有大是大非佢會突然畀人反得咁行
淨係講新聞報嘅作風已經今非昔比啦
刺針式反映現實嗰種新聞透視節目已經冇曬
呢啲唔係損失?

再者喺呢啲反對聲音底下都依然有唔少嘅慣性收視就證明呢啲同文化生活習慣有關唔單止係能唔能力嘅問題

你都識講佢呢幾年做得衰咪即係以往嘅「良幣」冇咗囉
點解佢可以明知衰都照做咪就係一台獨大囉
所以睇嘢就唔好咁膚淺一樣嘢只可以同另一樣嘢比較咁
你仲未講到個重點出嚟
佢做得越嚟越衰唔代表 有劣幣驅逐良幣嘅情況出現
你始終論證唔到係TVB引致你口中所謂嘅良幣消失
你要做嘅嘢係證明A引致B
唔係就咁指出有B呢個現象出現
你搞番清楚個因果關係先
咪話咗唔係abc囉好心你唔好咁萌塞啦
咩係良幣可以各有不同
有嘢一台獨大風氣底下被失去咗就係事實
做乜一定要人跟你嗰套
失去 不等如 劣幣驅逐良幣
人哋個terms本身有既定含意
唔係你話想點就點
好心你唔好咁求其 了解吓個字本身咩意思先
講極你都唔聽
連舉證能力都冇 真係好肉酸
有時啲嘢就正正唔係按字面意思解釋咁簡單
然後就淨係識按a b c比較
原本好嘅嘢比唔好嘅嘢取代或者逼走意思就係咁簡單
至於咩係好可以各自演繹
況且我亦都好具體咁講過
你過往以致而家都睇唔到任何一樣好嘅嘢係你嘅睇法唔代表呢種演繹有錯
只係你覺得係純粹失去
我覺得佢係比外力驅逐
不如我又反問下你點解無啦啦會失去
其實如果你唔明人哋有咩意思嘅話
唔出聲冇人話你啞嘅
一知半解將簡單嘅嘢複雜化拋下書包係度自high
唔好咁肉酸啦
Star Wars 個主體係所謂既太空歌劇(space opera),即使用返呢種過場風格都唔會有種好夾硬既感覺。
畢竟佢本身就係「老土」既史詩故事,就算去返近期既劇集有咁既過場鏡頭,個感覺都似係致敬多過「老土」

反而奇異博士2嗰幾個過場鏡頭,近排響Disney+再睇都覺得柒

利申:係星戰迷亦係Marvel迷。細個入戲院睇Sam Raimi 版spiderman 三部曲已經覺得啲過場鏡頭好ppt風格還風格,都要夾先得架大佬
一路都講緊你僭建緊本身個terms嘅意思
劣幣驅逐良幣 係經濟學parlance
本身就係講緊有兩樣existing 嘅嘢
你條蛋散冇了解過個Terms嘅含意來源就亂Q咁用
柒咗仲要唔認 係到死撐
無讀過書真係肉酸啲
經濟學term就一定要用返喺經濟學?
人哋比喻緊啲乜你又唔知
我講緊個微觀現象你就同我講個產業發展
根本牛頭唔搭馬嘴
你究竟有冇讀過書呀
你條白癡連俾比喻同類比都唔識分
個類比對應唔番本身有嘅元素 咪垃撚圾 類比錯誤囉
連乜嘢驅逐左乜嘢都講唔出
講嘢唔清唔楚學人用「比喻」
你睇個款連字都唔撚識寫
演員貴左自然要cut其他筆直
復古
發覺你條傻鳩真係好鍾意將自己一知半解嘅理解能力走去猜度人哋嘅意思
自己唔明人地解釋完又話人哋唔啱你標準戇鳩鳩咁
一開始你就用咗產業嚟做切入點就證明你已經錯撚曬啦
你唔明人哋比喻緊乜就唔好學人講元素啦
仲以為自己好醒真係笑撚死
咁撚柒嘅人都有
你Google下咩叫類比同比喻先啦
一台獨大咪講緊成個產業情況囉
自己柒咗又喺度偷換概念
單親家庭冇人教你讀書寫字?
都話撚咗你鍾意一知半解㗎喇
我係講緊一台獨大底下嘅影響唔係講緊一台獨大本身呀
乜你喺匡智會冇書讀㗎咩
一台獨大無論影響同本身都係講緊成個電視產業
你條撚樣又喺度死撐 TVB越做越衰 咪就係因為寡頭壟斷缺乏競爭而造成㗎囉
你真係柒到冇人有 單親家庭冇讀過大學係咁上下
你又喺度自打嘴巴喇
唔好咁無知啦咪就係講緊切入點唔同囉
產業嘅本身同產業影響下既現象都唔撚識分
市場學又係產業經濟學又可以係產業
定係你覺得提到tvb啲三個字就一定係講產業呀傻鳩
唔知人哋講緊乜切入點就唔好衝出嚟柒啦
你重度乖乖哋入筷子吧啦學人講大學
PowerPoint slide??
反正兩個死左既 係果個咩咩星度搞
印度神油
講咩cult都要好睇先得架
淨係成班角色弱智晒就叫cult
啲人話唔好睇就話人唔識睇導演風格
想知Marvel 驅逐左邊個間優質公司?

CCTVB唔駛討論 佢係垃圾
你精神錯亂到呢
你自己都識講電視產業係TVB一台獨大
Oligopoly 嘅情況下 TVB嘅問題咪即係成個產業嘅問題囉
而家講緊成個產業最大嘅持份者有問題喎 點會影響唔到個產業呢?
原來你連呢點都未意識到 仲喺度戇鳩鳩咁
冇讀過大學俾人講嘢好唔開心呀
崩口人忌崩口碗 我都明嘅
不過你咁柒好難唔笑你喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞