Director: 我地公司最怕啲員工jumpy

237 回覆
841 Like 65 Dislike
志在大鳩返佢,唔好俾對方食住個勢
唔通佢真係會肯整份10年約咩
好撚尷尬
員工:最憎ot無人工,
希望你間公司唔係咁la
點會唔夠薑

第一 見工係雙向
你問條咁on9既問題
candidate 都一樣評估緊你呢間公司岩唔岩做

第二 從佢口吻
candidate 可以估到
同position turnover 高到爆 (咁一個位turnover 有幾高 份工就有幾閪)
咁比你串完 還口問返你係咪即請都好正常姐?
如果你既“普通人” 係供緊樓 仲要呼吸plan
咁佢叫你含撚都要含架啦

龍咁威咁
得你可以問on9問題 叫人唔準諗 即刻答
但我就唔可以問返你on9問題 唔準諗即刻答?
問嗰個都戇鳩嘅
點撚知你公司入面乜料?
一陣成班閪人, 唔做嘢, 射波, 玩針對
咁點呀?
係咪答咗唔JUMPY 就留低?
屌你老母出面加我人工一萬/MONTH
叫我唔好走?
傻撚咗呀?
好啦,大家都咁講,
將來見工都屌7個HR如果佢咁問
咪係 點解唔敢講

淨係見你一間咩

世界上得你一間公司?
又係既,
如果係勞工階層更加唔洗怕
大撚把工你驚肯做無得做
你可唔可以promise,如果我地請你,你唔會炒我鬧我蝦我怪我,每年升職加薪幅度不少於10%
I work for money
If you want loyalty, hire a dog
咩都答可以嫁啦,見工根本係吹水大會,愈假既人就愈大機會
佢連 jumpy都define唔到
賣身契
公司可以PROMISE 年年加極少,挑戰你個人的底線
我同你講,佢要人就要人, jump唔jump真係藉口黎
如果個人岩用佢咪請, 正常都只少做返年幾

我同一間公司做左4年interview都可以比人話覺得我jumpy, 從此睇化jumpy只係藉口
咁所以而家係 OK
d 公司keep 住屌咋嘛
要睇下咩公司,大公司未必咁做。細公司冇所謂
未翻驚定先
廢柴
你唔好on車啦,佢待遇唔好,反問佢有乜問題?最大問題係你有無market

老闆:所有員工都係廢柴
一睇就知你係做老闆既材料
唔會喇 12個月通知,我過左試用期就可以hea一年
無公司會咁on9自爆加得少
自爆左請唔到人
你base 多咪唔少lor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞