Director: 我地公司最怕啲員工jumpy

237 回覆
841 Like 65 Dislike
分居一年都可以離婚
jumpy
/ˈdʒʌmpi/
adjective INFORMAL
(of a person) anxious and uneasy.
最癲嘅問題:

Director: 如果另一間公司俾更好offer你,你係咪會走呀?

我:係啊

我真係笑咗
死都話得啦...到時你QUIT佢吹得你漲咩

問依個問題既人都幾ON9
同佢講多都曬口水,咁撚戇鳩都做到director,間公司執柒左佢啦
如果10年佢使唔加你人工,老細真係會簽呀
jumpy
adjective informal
UK /ˈdʒʌm.pi/ US /ˈdʒʌm.pi/
nervous and worried, especially because you are frightened or guilty

返工有咩好驚

同佢講我真係好jumpy
如果你有一個比呢度更好嘅offer 你會唔會跟我一齊走啊?
講得出呢句即係好多前員工都jumpy啦
咁間公司咩料大家心照啦
Interview 跟本就係互相吹水大會,過到海就神仙啦,之後理撚得佢啦
director 講埋曬D on9 港式英文
驚新請嘅會做做吓移民
好似藝人呀歌手咁簽幾年約Lor, 但要睇你公司開咩排頭
唔好啦掛,簽幾年佢唔洗加我人工咪好撚著數
鳩up囉,之後走佢撚吹得我漲咩
梗係唔會~🤞
是咪想人答佢講心唔講金?
免費勞工做草根?
梗係份約寫每年賺蝕都要加幾多%啦, 再加分紅
其實d老細唔會檢討下點解d員工會係咁走,就講到做得唔長就係員工錯
英文都唔識做director
Director:咁你有冇問題想問番我?
我: 點解你做Director可以做得咁差既?你平時都係咁Direct你間公司?
我聽One Direction仲有Direct過你啊
問返佢轉頭 如果出面加你5成人工 你走唔走
尷…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞