溫哥華住邊區好

273 回覆
7 Like 26 Dislike
你一講我已經知你講邊個
Amazing Brentwood果頭根本咩都冇
好多港人俾人呃咗去
好撚煩幾時先會完
個鼻辛苦到好似COVID咁
咪學下運動學下音樂果D。淨係踢波比賽都成日要車出車入。
冇人去learning center架,去learning center幫唔到你入大學,除非你真係本身好癈。正正常常讀書做功課已經夠高分,反而其他課外活動更加重要。
冬天有一半日子落兩。夏天就好天氣。

如果你唔想要華人,強烈建議你去埠仔讀。
成個大溫哥華,都好多華人。
burnaby 好野黎
有冇人想踩mountain bike
冇錢先會住Burnaby
所以開post問130-150萬可以住邊區好
北温就最好。或者BC山區。
Burnaby Surrey 呢啲區,依家多港人移去係因為平
真正溫哥華人係唔會搬去呢啲區
Burnaby 同 Surrey 唔同級喎
一樣
點解叫呃 唔係話未來發展區域?

利申:非挑機 真心問
你真係搞笑
睇下Burnaby同Surrey樓價分別先啦
我都諗過搬入Vancouver,我窮最多afford 1.3-1.5M既樓…邊個唔想大屋望海

不過Burnaby政府財政好好多,

Burnaby唔係全加拿大第二,三貴既城市?
我以前住Brentwood,所有大developer都有係Brentwood起樓 (Bosa, Concord etc)

而家amenity未齊(library, park, community center, restaurant, supermarket)

等至少5年後可能會齊全,呢十年日日起樓封路會好煩
Amazing Brentwood d 人已經日日係Facebook group complaint overnight 嘈音(其實預左)
真正嘅溫哥華人,連Burnaby Surrey都住唔起,要搬去再遠D嘅區啊!
Richmond可以講廣東話出入
Metrotown 既朋友揮個手先

基本上同意你所講既野
再補充一下,朝朝去Richmond 返工,唔係好覺Metrotown 有塞車問題,係假期Metrotown 個停車場比較難搵位姐
治安問題住左一排唔覺得特別嚴重,但你話奇怪人就一定有,不過唔夠深水埗多
買未來,即係無現在
投資咪ok,自住你就要問下自己係咪接受到未見5~6年日日都沙塵滾滾,同埋你眼前個靚景會突然間俾一幢60層高既樓block 左一半

Amazing Brentwood d 樓個開則真心on9,簡單講就好似搬黎溫哥華然後住返誠哥奇則樓一樣。

隔山買樓就無咩好講。已經到步既人就最好真係去Brentwood 行下再決定喇。
治安都還好,交通先係主要問題,去邊都好遠

你當住喺大西北咁上下感覺

Homeless都唔少,但其實唔太會搞你,但夜晚冇乜事就唔好出街啦 (其實夜晚都冇地方可以去)

後生仔又太多錢嘅,住Surrey 算係冇乜選擇之下嘅選擇,但有小朋友就唔建議啦,孟母三千嘅道理我諗係人都聽過

利申,住左一年,冇穿冇爛

附近開始多新樓,又近市政府,黎緊應該會再溝淡個人口分佈。 但目前都係印度佬為主,有細路嘅要預左個仔學得一口流利印度口音英文先好
其實Surrey發展得幾好 尤其Surrey Central果帶
只係比人印象治安比較差
新起果堆樓其實都ok 交通都算方便
起碼方便過Chiliwack Maple Ridge先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞