溫哥華住邊區好

273 回覆
7 Like 26 Dislike
如果有小朋友係咪都住richmond stevenson果頭好d?
plan緊5年內過去
小朋友依家太細搞唔掂, 揾多d番學錢先
住緊Richmond
除左撞口撞面都係大陸人其他真係好方便
Maple ridge
Silver Valley
Coquitlam
溫東Commercial drive 嗰邊係比較差

Victoria 之後到 Burnaby Nelson St 都唔差既
Exactly ~ "勝在新,但周邊未有新樓支持成區改建。"
為什麼community center 之後雜左? 我以為多d家庭好d

其實Edmonds Station靠近新發展SouthGate City, 希望慢慢提高整體區ge素質.

Kingsway/Edmonds 將會有新發展, Hope it will only go better

https://www.burnabynow.com/local-news/help-burnaby-plan-for-the-future-of-kingsway-and-edmonds-5467033
起左community Center 但周邊D house/整體demographic 冇變/update/upgrade.

最顯眼係夜晚球場嗰邊多咗好多teenager -> 多左青少年夜晚流連球場之後就多事嫁啦 2015年之前基本上嗰邊係唔會有人出夜街純粹係好安靜嘅普通住宅區。

佢嗰度附近啲舊嘅三層高apartmnt又未拆 再往北靠Canada Way 嗰啲全部係舊區。但起咗個新嘅Community center 嗰啲人係會過嚟。

I project at least 5 years for the area to slowly upgrade/refresh.
有無ching住burke mountain / port moody?
睇啲youtube片講到好正咁
其實係咪真係咁正?
去Chilliwack耕田 搭巴士個半鐘內出到Lougheed skytrain

唔會難到住慣大西北出港島東返工嘅大家
然後個細路就會做咗支那人
之前食糯米糍2.5 又加左價
我以前住white rock翻downtown真係搞唔掂
自己揸車行99可以由George Massey 塞到入waterfront
加拿大人上香港人科林
River district 嘅新Condo/townhouse 好多都有漏水問題. 我有兩個唔同嘅朋友都瀨咗嘢. 千祈唔好買嗰度.
你朋友係邊幾棟?留意下係邊d有問題都好窩
east Kent 嗰度幾年嘅新building. 我另外有一個朋友係做satellite 嘅工作. 佢有一次同我講佢哋嘅image 顯示到嗰度嘅buildings 有more than normal 嘅shifting. 可能係實在太近個river. 所以最好都係避開為妙
咁大鑊?會shifting係邊段east Kent? Kerr以東果堆condo全部7層樓下,而River District高果堆全部挨住marine drive,離開河邊一段距離。而最近河邊果d位置全部地盤,一係未起好,一係就爛地未起窩
32xx east Kent. 我諗係foundation 問題. 漏水嗰啲係前幾年起好咗嘅high rise with town house building
32xx 仲要係對河即係Polygon起果兩座,果兩座今年年初先入伙乍窩!果座對面中僑起果棟甚至未全部入住。而家Polygon準備動土,街尾果坐我就有d擔心,果座嘢同埋個銷售中心隔離係沼澤地之類嚟
我啲friend係大約四年前入伙. 太近個 river. 危險.

而家佢哋屋企啲燕梳貴到仆晒街 high risk for water damage
我細佬就係住緊32XX保險冇嘢窩,可能因為係對面街?
應該唔係同一個building
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞