溫哥華住邊區好

273 回覆
7 Like 26 Dislike
我之前租Amazing Brentwood好鐘意, 不過Brentwood冇乜townhouse同三房單位.
自己上個月係Edmonds, Burnaby上左車, 住住下有d後悔買左呢區 ~ (自己冇經驗, agent話developing)
Edmonds校區唔係幾好同埋幾多難民同social houses有D雜. 勝在係新樓夠大去Metrotown又唔遠. 我係Kingsway以北所以最多low-rise apartment and BC Housing.

但長遠我都係想upgrade搬townhouse同埋轉區, 有冇溫哥華brother介紹下咩區好? (校區同環境)
我想留返Burnaby or Vancouver. 我層樓而家值1.1M (唔知果時樓價點)

應該最少住2-3年後先搬, 下年會生小朋友, 所以而家慢慢開始做下reseach

Thx!
信agent講嘢就死得
老老實實都係用家出發為主
係唔係一定要去downtown 返工
想住大啲環境好啲 vs 方便
西溫 or 溫西
想問吓amazing Brentwood有咩吸引你?
打算如果去Brentwood都係住呢區
因為聽聞Metro Town嗰邊好雜
其實downtown都一樣雜喎
完全唔明metrotown 有咩雜
我都唔知
只係聽返嚟
Ching介唔介意講下住Edmonds,比起Brentwood有乜嘢好同唔好?
Brentwood真係又遠又唔方便wor,我住開richmond vancouver,嫌地方已升到太貴不如考慮new Westminster,新開發區,十分鍾highway alderbridge到richmond市區

要緊市區配套可以搵吓cambie 夾oak street,中間起咗好多townhouse,出入方便同好多名校選擇,又較近UBC,去downtown機場都方便

利申:住咗十幾年vancouver,係granville夾oak street到住
有$住北温,沒$住東温。
去機場,落richmond,去downtown全部都係15分鍾既事
east van for a magical experience
巴打有冇車?有車住邊區都得啦
Richmond校網區,住Steveston又舒服,放假落white rock同美國都得
Richmond 揸車真係要打醒12分精神
衝紅燈逆線行 乜都有

你自己睇睇張圖有幾多藍色就知MetroTown,甚至有錢區西溫一樣好多大陸喱,Richmond 當中Steveston 環境又正,白人多,仲係日本人最早移民嘅地方,都有日本人住同日本餐廳。
上面講係溫西先啱,不過西溫一樣有唔少大陸超級富豪,不過住得疏唔會覺。
richmond好多都係9x年過來既華人,係多撚咗好多大陸人,依家港式打邊罏都變撚晒四川麻辣火鍋了

就係果到俾好多大陸人佔據你先要去壯大返我地香港人既圈子啊
所以而家自己做research, agent有時候可有可無

Downtown 返工所以附近有skytrain, 可以留係Vancouver and Burnaby就可以 ~

一個正常size townhouse就可以 (1200-1600?) 😂
我budget應該唔得,雖然都想
我住Coquitlam山上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞