溫哥華住邊區好

273 回覆
7 Like 26 Dislike
Metrotown 隨左方便之外會唔會覺得雜? 個mall有時覺得人流複雜

之前冇乜諗Metro係因為聽說治安唔好,大陸人小粉紅多…塞車問題等
Edmonds 旺中帶靜 週圍配套好 近metro 落Richmond快
Kingsway下面雜 其他都ok 7,8年前住metro有晚落去買M見到三條友係郵局後面打人 除此之外都係d基本野
Surrey 治安係咪好差?
喺facebook marketplace 睇租房,大部分盤都係來自Surrey
Surrey/coquitlam
日日都有傷人謀殺打劫
Surrey.多數係住唔起市區先會住
我同阿媽下月搬去大温,唔知surrey有咩屋好住?
人流多又近SkyTrain嘅地方一定會雜D㗎啦
有得選唔會住Surrey ~

最多南亞人同黑幫集中地,犯罪率偏高
2.75 了
你可以上去菲沙研究所,睇下學校排名
https://www.compareschoolrankings.org/

如果計埋非公立學校,Burnaby有7分以上的學校不比Vancouver少。
台灣人都係講國語。唔一定係大陸喱。
千祈唔好住河邊,除非你鼻塞。
d蒲公英好似六月飛霜
基本上唔近Skytrain站,治安就冇乜大問題。
除非你條街咁啱住了個幫派份子。
其實見到你哋講加拿大生活 講來講去咪又係講返香港 真係唏噓
其實有冇諗過呢一通討論 十幾年廿幾年之前已經發生過幾次 依家啲人去咗邊

有冇人分享下 而家溫哥華啲 香港人大致情況係點 唔係講 新嚟嗰啲 係講住咗好耐個批如果仲有淨嘅話
想唔似香港,就住北溫啦。
校區好,又近滑雪場,晚晚放工上山滑雪玩兩轉都得。
我住咗廿幾年。基本上咪返工放工,接仔返學放學。

住就揀校區為主,其實成個大溫度度差不多,睇下你有幾多錢,供得起幾大間樓。有錢就住house,窮D就住town house,再窮就condo。
有小朋友通常就寧可住遠D間屋大間D多D地方比小朋友玩。

好少落Richmond,因為週未小朋友有好多野學,唔得閒去Richmond。
好少落downtown,又貴又冇野啱小朋友玩,除了去水族館科學館之類。
好少出夜間,因為小朋友要早睡。

當你有車有仔,放假就會出去外邊郊外玩,又或去北溫行下山咁。屋企有乜近真係冇乜所謂,反正都冇乜幾可去。全溫哥華都有T&T,一般香港生活用品食品可以買得到。
成日聽講溫哥華成日落雨,係咪落雨既日子比香港多好多?

黎緊去溫哥華讀書,建議住邊區既方便又冇咁多華人?
大城市school好大競爭,如果你成積唔好,school會叫人轉校
典型悶到仆街嘅父母
溫哥華市有咩學呀?
全部大型Learning Center都係Richmond
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞