做名店sale搵十萬一個月

361 回覆
4 Like 137 Dislike
當年做暑期工企大型連鎖店賣laptop notebook,仲有自由行,比你分到旺角/tst既場,勤力少少一個月過到2萬
full time既好市起上黎4 5萬
聽過賣相機果堆既高峰時期8 9萬都有

但又點,呢d始終低技術工種,我暑期工都做得黎,你一分得多,公司就會adjust個commission計法,㩒返你人工落去2 3萬。

賣名牌既都一樣,d客根本衝入黎督貨,好市咪搵得多,遲早搵位㩒返你份糧落去
我都有聽過 電視sales 曾經幾好揾
之後就係相機 手機嘅天下
嗰陣好多人都買得起樓
不過而家retail sales 就應該收晒皮
當打份工囉

萬五變六十萬,點做到?
more
以前見到啲做電器/電話台嗰啲sales個個唔係十幾廿隻撈就揸住兩三層樓hea做
做文職做it 年紀大左比人炒埋失業仲仆街
當年我見過銅鑼灣金鋪濕九中年阿叔阿姐鋪頭經理
年薪接近百萬
Sales 基本上2-3萬 走唔甩
不過花無百日紅
我都算係見識到香港零售業最好景嘅時候
嗰時做 五萬月薪係基本
識人國泰賣免稅品賣到番朝九晚五
出餐唔洗佢做 淨係上機賣貨
通常要食乜嘢骨?
所以對香港工作環境絕望,係咁比人榨
點解唔信,好景時,銀行/電器舖/化妝品/藥房柒頭三四五六萬在所難免。

自由行最頂峰時,名店舖租每月以千萬計,一間舖十幾廿人,每人十萬都唔夠舖租一成。
跟林作
不過隨時比人告誹謗
出面隻錶炒到300,000 你食300,000骨 咪原價比隻你囉
聽過誇張到Hermes Sales過節會收到啲客送月餅
心諗,搞咁多野高攀買隻袋真係交智商稅
電訊最光輝嗰段都過左喇
百記而家仲洗唔洗追H7果啲?
好似話賣袋得幾蚊佣
我估咋 我唔係做sales

衫〉珠寶/錶〉鞋〉銀包皮具〉普通首飾耳環=袋
所以入邊啲sales好憎人淨買袋 熱門款冇可能俾你
前排c記仲有人出十幾個com ,不過可能百裡挑一
化妝品/護膚品呢
識得一個做時代名牌護膚品sales,有意無意提黑卡客講到同人好熟咁係咁睇唔起人。

同呢種人真係好難相處啊
隻錶廿萬,炒價30萬,要買30萬骨?先再20萬買隻錶?只不過好奇有乜骨要你買?搭幾隻精工呀
我聽啲前輩講以前連network eng搶人搶到cls,啲sales完全係坐係到等收錢
睇吓sales 嗰期跑咩牌子 多數Tudor
好諷刺諗住努力讀書有條好出路,點知其實局限左自己人生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞