做名店sale搵十萬一個月

361 回覆
4 Like 137 Dislike
係架,以前one2年代,你出得5-6雞俾人笑
即係你覺得係甲級寫字樓返工嘅人會係收緊係麥當勞餐都執錯嘅價

名店舖租遠高於甲級寫字樓
唔知啊 我估公佣?
d sa狗係咁 賣名牌以為自己都係名牌
好認同最尾,唔知佢地憑咩睇唔起身邊嘅人
試過同呢種人去Innisfree同埋Shiseid
買成幾千係問吓人哋有冇sample可以送都好正常
之後係度上等人上身教訓咁做好窮好樣衰好失禮。
好失禮得過我炒股票已經可以有權選擇邊個名牌袋個時佢仲係度講人是非證明自己好上流
寫左10年 asp jquery
尋日on board 個fg 人工高過我
問佢寫咩佢話問 react python swift
我已經三十尾 日日再學新野
真係有啲力不從心
最近聽到公司要cut 人
老細問我肯唔肯減人工 減到15k……..
佢地搵咁多,公司咪仲多
都仲好撚多喔,讀書做乜
所謂既辛苦係點
有班蝗自動行入離掃貨俾錢都叫辛苦?
甲級寫字樓大把人兩三萬, 睇有咩價值姐
除左專業人士, 銀行之類, 好多行根本值錢既唔係員工
好似你講既名店, 值錢既係件貨定個sales
麥當勞都大把人做緊,五星級酒店同賓館嘅員工收入都有分別。

名店舖租都咁貴,俾多啲佣金sale下side products都合理,限量熱賣當然一個佣都冇。

所以並唔存在你口講公司開善堂,租金已經咁貴,當然要班仆街壓榨啲客買多啲冷門嘅嘢

只係執貨做下花樽嘅就另計啦。
我都聽過電視sales個時好撚好搵
Cwb 啲sales帶住勞返工
成班講到呀豬呀狗入去做都十雞八雞都要識劏鳩人冇手尾跟至得架
好景你話三四五六萬我都信, 但你如果話好多有十萬就好難信
賺錢還賺錢, 賺到就分晒比員工咩
咁名店都有清潔姐姐,都有執貨嘅part time,仲有啲花樽,行行企企

冇錯,就係睇有乜價值,名店都唔係傻嘅,熱門限量嘅唔洗人sale,都唔洗會有得分。

堆柒頭sale係代表間公司,代表成個品牌,揀人都要咁上下,仲要佢哋壓榨下啲客,買多啲side products,加強品牌忠誠度。

應該就唔會同賣電器,賣奶粉嘅同一級數嘅人,咁賣奶粉/電器/化妝品嘅都四五萬一個月,名店高啲都唔出奇呀
好景嗰時做sale應該有3-400萬一個月。
14年係咪已經開始收皮?
做sales唔高人工過坐office
揾鬼做咩 老底得萬頭
有啲做得耐少少有自己跟開既客會有呀
但未必個個月都有
見過有名店sales月頭兩張大單
已經出10萬commission
嗰個月餘下既時間 大多數都係喺度玩電話
咁賣車賣樓係咪要幾十萬一個月?
你d理論都幾奇特
跑數壓力
多生意自然個target 都多
Sales 份人工靠commission
啲commission 係要到數先會出足
唔到數出唔足,分分鐘係得極少既老底
但個target 係上面睇撚住你黎食
基本上你要chur到盡先到數
唔少人果個月仲未到數放假都要返黎繼續跑
所以好景果時人工需然高但無講過唔辛苦
你自己見識少唔好出黎柒啦
你知唔知清潔消毒公司sale賣消毒野都接近10萬一個月呀之前疫情嚴重果期勁多餐廳/公司客, 20萬一個月都有呀

建材公司去地盤sell drill-in bar膠水都10萬以上閒閒地

當然係講緊top果少數人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞