其實香港男人身型普偏好過女人

280 回覆
319 Like 603 Dislike
做yoga唔識增肌大 只運用肌耐力姐
上完一堂就可以代表幾日做尖 睇你入到邪過重
我會覺得女人就算當刻身型唔好後天嘅補救方法都好多
即係例如矮嘅女仔走肥行可愛路線已經可以好順眼
平胸平pat 又可以隆
仲可以用自體脂肪來隆一舉兩得

但男仔如果你本身矮仲可以有咩出路
練到小拳石咁只會更加柒
練到正常fit 嘅身型一樣唔會夠矮嘅女仔好睇
行出來又冇氣勢
求其一個1.85米高冇做過運動嘅瘦骨仙企埋一齊人地都好睇過你

因為男女盤骨位置嘅唔同
整體比例來講多數女仔佔優縱使大家都係矮
每個月1次行山打卡?都當運動
除咗你講緊成日行山果運動型
現實就係大部份女人都會管理自己嘅體型
唔理佢哋嘅管理方向係咪啱你嘅標準
但真管理自己體型嘅男人只係少數
樣都冇仲要閪
你講個啲港女一樣係唔會玩
其實外國都係一樣,8成女人係gym房都係用跑步機/瑜伽墊
日日爆proto 日日練真係咁難咩
人地為搵食敢做粗重 有錢賺仲要高
唔通唔做咩
唔俾玩健力
睇你有限就唔駛講咁多
首先每個人對身型好嘅定義唔同,我淨係針對增肌(因為我見過有人話玩長跑嘅人大隻

大概你做任何運動只要強度足夠都會對肌肉有刺激(每樣運動都有唔同唔詳講,但呢到講嘅係增肌
如果yoga增肌咁有成效,我諗gymroom都轉晒做玩yoga了

女性天生係生理上已經係相對難增肌(肌肥大)
doms唔係肌肉成長嘅指標 ,如果你練完連少少doms都冇,代表你強度唔夠,當然你想不停咁出現doms都好易 轉唔同動作 增加負重/負重模式

而你本身訓練強度低,走去做bodyweight第二日有doms好正常(姐係你本身做嘅運動一強度唔夠二你唔識做三你真係太弱)
但係增肌唔係講單單一次半次/一個月嘅事,而係5年十年係一件長遠嘅事

yoga練到肌肉係因為你有活動但練到唔代表有增加,但係強度足唔估夠你去做到flrm呢? 可能你做到啲高難度動作嘅
如果講要練嘅肌肉多我去踢一場波打一場籃球都比做gym多,咁點解唔見啲人去籃球場增肌?

再者你痛三日點得出佢練嘅肌肉比做gym多?
拎一個squat嚟講一個動作 已經要上背核心嘅肌肉做穩定 下肢做主離心向心收縮 除咗胸之外都差唔多全身肌肉用晒 都係一個動作
男人老狗上乜撚野瑜珈堂
死gay佬
做開gym加玩過瑜伽(之前係某大瑜伽公司返工
只可以講有做gym而唔係淨係做機嘅要adapt yoga唔係特別難
或者咁講有做運動例如籃足呢啲係更易協調性同平衡

同埋點樣可以唔肯定瑜伽增肌嘅效率有冇可能去到負重咁高 如果有唔使做gym身上咩住百幾二百公斤啦
而家多左好多女做gym wo師兄
管理完個結果唔合毒撚樓主期望=冇
之前個評波post又係咁
呢幾年已經好咗 以前啲女跟鄭秀文個個唔食嘢搞到個個平胸 呢幾年啲女大波咗好多
係咪多咗個「過」字?
有碼巴真係好熱心推廣健身
但唔好飲人地d奶粉會仲好
唔駛ot咪有時間
因為香港啲男人鍾意女人瘦
瘦係唔駛做運動 唔食嘢就得
冇波冇pat又矮 咪咁嚟
女人係大部份都會care自己體重,呢個我認同
但其實入邊大部份都係我所講嘅旁門左道,想用最快最唔辛苦嘅方法達到最多嘅效益,亦都拒絕學習正確健康嘅修身方法

依點對比起男性來講真係差好遠,基本上如果男人對自己身型有一定要求都比較有意志力同自制力
咪 FF 啦
一到三十歲已經一街大肚腩
Exactly, 如果本身一個人有做開gym, 而且係有認真玩free weight, bodyweight, weighted callisthenics ,走去玩瑜珈會有好多好處,同埋容易Pick up好多
比較姐
講過 「掘」撚住我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞