連登仔知唔知咩叫swiss cheese theory

184 回覆
86 Like 31 Dislike
我見佢講嘢離地, 真係唔識佢啲理論但我搞生意十幾年都係咁過
明明小朋友咁細粒咁輕 佢先最難推跌
小朋友都推跌咗 大人大份少少揩一揩都跌啦
全世界警察都會用tg㗎唔止香港會飄入屋,日韓都試過

你而啲咪係視野狹隘
你除咗做野耐仲有咩道理

因為我真係見唔到
咁你點解唔直接咁講50000蚊嘅嘢唔用 500 蚊嘅代價去預防
而係兜去冇人聽過嘅理論?
我都覺得呢單野係common sense可以解決,但係顯然地我嘅common sense同大家common sense係有出入,所以先引用我學過嘅理論解釋我嘅觀點

我只係覺得連登呢幾日嘅討論風氣好唔健康姐
對唔住我唔明白你呢個comment講緊咩野
可唔可以舉例?
Swiss cheese model 係工程/QA/operational safety 係好有用

不過讀BBA嘅人係勁嘅
唔洗接觸ops 部門
你係咪讀寫障礙, 50000 蚊嘅貨品可以用低成本 例如500蚊嘅人工去預防俾人搞壞
個問題係點解鋪頭唔預防, 唔係兜去咩 shell 理論呀 SMS theory 呀大家都唔明嘅嘢
咁未發生又唔可以代表唔會發生嘅

睇相見到佢之前圍住咗放得幾好,但係而家就咁擺喺正門就唔恰當。

我唔知佢轉咗個擺位幾耐,亦都唔知點解佢要轉擺位,不過我都好肯定如果佢繼續好似之前咁圍住個公仔,我相信99%包括我都會同意父母係最大責任
oh如果你話全世界的話我同意去告警察呀

不過如果係香港的話就廢事你犯國安法了
啱呀

擺個欄,棟個牌要幾錢

我就問緊點解唔做
小朋友加個欄先識唔亂摸
就好似我話d大陸人要寫明不準隨處小便咁可悲
大公司拗數真係下下quote 邊份文件幾章幾節出黎
細路係咁predictable 就唔叫細路啦

不過都係嗰句啦,唔單止細路,佢擺到咁大人都可以唔小心整冧,加個牌等大家都冇更易hi到整跌姐
政治嗰個只係referring to tg飄入屋
我自己睇責任係 邊個導致件事發生
個細路唔挨 就唔會發生

你加個欄又會有人話你唔搵個玻璃櫃鎖起佢架啦
呢句唔係Point黎唔洗理
你唔好講埋 打官司用幾多法律定義
講緊普通一單 小事呀

你同個design傾幅fb feed 圖, 會唔會拎幾本書出黎講呀

你都要分件事大定小先架

第三次世界大戰咩
但依加即使冇足夠操施 基本上對玩具鋪冇損失
因為件玩具嘅損失推卸左係客人身上
係佢地角度係金錢上冇損失 仲可能多左收入

但依加件事搞到咁大 就搞到有型像/金錢損失

我覺得對個父母好唔公平,要告kkplus一定告得入
想問下點解唔應該用合唔合理去討論邊個賠償

例如我去圖書館 放低部電腦然後個人行開左

之後部電腦俾人偷左 你可以話我冇妥善管理財物

但係你都會話果個賊仔有問題 應該要捉佢出來

好似依家 雖然佢管理不善 但係個細路真係整爛野果個 咁唔喺應該都要負擔番責任

點解好似一面倒變曬鋪頭嘅錯
我諗你個例子同我嘅最大分別係個動機

小朋友係唔係專登推冧佢?如果係嘅話咁你個例子都係合理

用返你個例子,我覺得更加符合呢次新聞嘅會係你放低咗部電腦,跟住d職員唔知道部機有人用緊部機,擺咗去失物認領,最後搞到你miss咗一封好重要嘅email?

唔知咁講有冇道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞