連登仔知唔知咩叫swiss cheese theory

184 回覆
86 Like 31 Dislike
我都覺得係

跟本唔洗咁學術,用common sense都知道間鋪頭做得唔夠啦
又係班 BBA 撚出嚟鳩up理論咩 SHELL model, PEST analysis 讀多兩年書以為自己好巴閉?有冇落手落腳返過工,滿腹理論有撚用?返開 retail 實知咁多小朋友鳩 fing fing,有啲整爛有啲偷嘢好平常,係需要叫佢老豆老母嚟負責。有家教嘅細路知整壞照價賠償,眼看手勿動。有爺生冇乸教咪後果自負
父母唔曉教,咪我地嚟教
意外一定會發生,但係係要睇下雙方邊一面責任大d。

唔用theory用現實例子
你拖完地擺少個小心地滑我跌親可以告你
我買杯紙杯咖啡你俾少個隔熱個套我,跟住我因為個杯熱,鬆手,辣親自己,燒傷,我可以告你

你可以話係條友on9,不過現實同你講個官係判間鋪頭疏忽要賠錢,係有真實案例的
呢度啲反社會人格嘅都多
So far到今日為止未親身聽過有人撐間舖
仲有好多都係做生意嘅人都笑佢笨柒
歡迎擺低反對嘅原因
差佬用 tg 飄到民居你有冇告?
中學小學老師沒收學生電話你有冇告?
元氣壽司魚生有蟲你又有冇告?

但佢本身risk man係做得幾好架啵
鋪頭開咗幾十年都係咁眼看手勿動啦,你理得佢有心定無意咁擺,整爛咗就係整爛咗
btw 我有做過retail

如果有小朋友咁樣挨個公仔到,我作為店員見唔到,或者見到唔出聲,都會覺得我有責任啦

我叫過佢唔好咁做,佢父母又唔理咁就係佢問題啦

不過唔單止小朋友,其他大人可以行到咁近個公仔又可以咁易整冧,我係咪又要個個都要提佢要小心唔好掂到個公仔呢?我或者其他同事又可唔可以時時刻刻都留意住個公仔呢?

最後個問題都係去返點解d顧客可以行到咁近個公仔到
你檢討下,連登咩人多,又中又英,你叫佢地點樣入黎討論,佢地思想好簡單,淨係識無限滑波、無限假設。你講到management既野,佢地點會明白

成件事重點=藍色,班人淨係見到=紅色
發生小朋友挨跌得得B
呢度d 10後淨係識睇老高果類content farm channel
你理得佢有心定無意咁擺

而家就係講緊就算佢有心定無意鋪頭都係有錯

一係你用其他theory,court case或者新聞嚟推翻我喇
將講故佬當係科學家
一睇就知你未畢業毛都未出齊,同你講曬氣
可能真係五毛假膠多過真人
咁算唔算你投降
If something can go wrong, it will
btw唔該唔好以人廢言

由其是我唔識你你唔識我

想拗請用logic拗
佢地都係真人,只不過大部分做緊底層工作,根本唔會/唔到佢地做management,所以佢地思想仲停留係,整爛嘢=賠
其實手多多會挨身挨勢嘅人(成人/小朋友都係) 根本就一街都係,嘅個意外係遲早都會發生,所以追究小朋友係管理意義上真係無乜用
應該真係要檢討下自己公司有無盡咗方法去拎保護同展覽之間嘅平衡,呢單嘢好明顯係無咁樣求其放喺路口
其實佢只係歧視高學歷嘅人同埋後生仔
連登仔:總之整爛人哋嘅嘢就要賠
我懷疑呢句係咪佢哋老母琴日教佢哋

就算今次係個支蝗喺度跑跑跳跳撞跌隻低低b(撞花就另計),店方都係最大責任

Btw,喺連登最忌認真討論
希望係啦

而家連登就好似一係一班冇邏輯嘅暴民咁,一係就係網軍集中地,都唔知邊舊屎好食d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞