連登仔知唔知咩叫swiss cheese theory

184 回覆
86 Like 31 Dislike
連登就係咁極端,0 or 100
老屎忽都起碼有第一手經驗, 大把連登仔我諗連老屎忽都不如
人生經驗唔係你學校讀書可以學習到
香港由細到大你入去啲鋪都係整壞照價賠償, 特別玩具文具店
你第一日由大陸落嚟香港?
咁呢個case佢有擺塊牌出黎
你小心地滑個case 應該係我睇唔到個牌跣低左
或者個牌得一面小心地滑告示
而唔係無放個牌出黎
跟據嗰啲人的理論, 工廠工人隻手畀部機夾斷, 100%係個工人責任
而個唔係政治問題

係法律問題
用back office做例子
風險大嘅manual workflow
應該要有maker checker
甚至checker check完要再有approver
確保萬無一失

如果只有maker無checker
最後maker大意做錯野令客戶損失過百萬

單純睇呢件事嘅因果係maker做錯 -> 客戶損失
但歸根究底
係制度唔完善忽略咗maker有做錯嘅可能性
今日就算呢個maker無做錯
仲有一日會有一個maker做錯
所以最終責任屬於公司無做好risk management
名畫黨
擺個公仔要 maker, checker, approver? 將銀行嘢硬生生咁放落 retail 到係行唔通的
嘩 樓主好叻叻呀
咁你出嚟做嘢十幾年仲開口埋口讀書呀大學呀都幾失敗
出嚟返工冇人睇你學歷, 話之你香港大學
我袋緊錢入你地袋
我係費時對牛彈琴, 你出嚟做多兩年嘢再講
佢的確有
但係咁細正常人會唔會見到我覺得係有得拗嘅

我個人認為應該要大d同埋eye level先合理

難得有駁我嘅係good point
難得有正常人
唔係互屌出面痴線 一野就話你pr
狗用tg唔係政治問題?

其實呢3個point都唔太關事
我幾時話retail要maker checker?
我係話retail都要做risk management

銀行嘅operator嘅操作失誤
係有可能導致巨額損失
所以公司應該有完善嘅risk management policy
去避免呢件事嘅發生

同理
玩具鋪選擇喺鋪入面放置價值5萬8嘅玩具
就應該有足夠措施
去避免小朋友因大意兒推跌嘅意外發生
你最啱聽
無家教就無家教
家陣唔係掂下就爛 佢係挨身挨世
佢無做風險管理又點
兩回事黎
一邊無家教 一邊間舖抵死
你點知我唔係香港最大公司嘅管理層

我等聽你嘅工作經驗學野
多謝
swiss cheese 有讀過risk既相關課程都必講
laymen 易學易記

個人覺得barrier analysis 仲professional
香港最大公司咪政府, 政府管理層咪即係官囉
咪離地囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞