連登仔知唔知咩叫swiss cheese theory

184 回覆
86 Like 31 Dislike
我唔知香港有邊條法例要玩具店做風險管理, 但我淨係知破壞他人財產係要賠

不過都係啦,即使唔係個細路,其他人行過都可以唔小心整跌,所以我先會覺得係kkplus最大責任

師兄加油
cls, 香港地用英文都要道歉
三皮買個教訓咪抵
個個啲人癲哂話細路慘
而家仲全數退返
班傻西話放咁耐都無問題
點會xxx
又係你講社會大學先, 然後又要我額外開 post 討論, 係咪神經錯亂
或者咁講啦
理論唔一定係啱
而且有好多層次
所以唔同人有唔同睇法
而且表達方面都有人淨係從情緒出法
嘈都係好正常

成件事個細路的確係行動上整爛野
間鋪都的確係放得唔好
咁嘅情況下邊個要負責,負幾多責
全部都可以有好多理論分析...
依D野都係等當時人之間又或者法庭判把啦

不過間野到底係立心不良定係疏忽
就大家各自判斷啦
我要反駁你前句
事實係每日都有人行過
得個細路整跌
(當然有人話第4次,無FC)

你個句唔成立 我亦唔覺得應該要咁假設
咁有無其他人人整跌?
無 完
我唔係講歧視乜乜, 係講緊啲書本理論唔係就咁搬落嚟用得
缺少社會經驗嘅人最鍾意紙上談兵, 而呢批人最多就係後生因為人生經驗未夠或者有少少墨水開始睇人唔起
不如話你地先係歧視冇讀 bba 嘅人
咁不如你講下有咩其他鋪頭唔洗風險管理

我就會話所有有cost associated with risk(有相關風險嘅費用?唔識轉做中文sor)嘅運作都需要風險評估
我係你老細呀

聽日炒撚咗你
原來仲有人未封個戇鳩仔
大佬, 你屋企樓下間文具店魚蛋鋪有冇風險管理呀
會唔會請人過嚟檢查下符合 ISO 乜乜定 six sigma , 多數公司都唔會呀嘛
書生教人做生意真係...
你真係戇膠膠...
唔啱聽就戇鳩, 你咪係冇家教整爛人地鋪頭嘢啲細蚊哥
呢間玩具鋪嚟, 要唔要出入做保安檢查睇下顧客有冇帶刀帶槍? 如果自己冇做俾人打劫嘅 "risk management" 咁就鋪頭自己問題
係你一開波就話「班bba撚出嚟鳩up理論」喎

好喇你唔中意我用理論,現實例子,我自己代入店員身份做分析,ok冇問題,咁你咁中意用你嘅工作例子點樣點樣,咁你咪詳細d講囉,你又唔講,繼續乜野大學生紙上談兵

你有冇發現你除咗「我返工多過你」之外冇其他論點呀?而你亦都無法肯定我工作嘅年資

我仲等緊你d工作例子呀柒頭
其實都擺到明白卡…
如果佢個theory 咁岩間黑店都唔洗跪
公道自在人心,應該企硬唔退款
仲話社大打滾幾多年
咁做生意法唔兜踎到揸白卡至奇
睇佢以前出咩post就知係咩人,對住呢d懶醒既細路唔洗哂咁多口水啦
道理講唔過人開始惱羞成怒, 就係咁唔聽人講嘢
我返工多過你返屋企.
明明好多事情可以用common sense/ 簡單語言 就可以解釋到,但好多人硬係鍾意硬套theory 黎拋書包,顯得自己好威威

你真心想討論就同返你同行/同事/大學coursemate用theory慢慢討論,你係連登同普通大眾懶勁咁talk 無咩意思

利申我都係學術界 and PhD, 但我唔會咁on9
其實都要,但係鋪頭嘅規模同埋價值決定咗間鋪頭對於RA嘅資源投放係幾多

文具鋪入面你嘅通道唔放紙箱廢事kick親人,相對貴重d同埋危險嘅商品放喺counter當眼d嘅地方廢事小朋友亂玩可以話係一種RA

魚蛋檔你篤魚蛋嘅時候買對手套俾自己費時d汁彈到自己辣親都可以係一種RA

當你件商品價值成50000蚊嘅時候更加要做足夠嘅RA預防呢一件事嘅發生,而我覺得佢地做唔足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞