連登仔知唔知咩叫swiss cheese theory

184 回覆
86 Like 31 Dislike
就算唔係個細路挨落去,間鋪咁窄其實有好多其他機會令到舊野俾人整爛

今次有細路整爛純粹係咁啱d漏洞line up哂令到呢個意外嘅發生,但係亦都唔代表係唯一一個導致呢一個意外發生嘅成因

喺Safety management system嘅角度嚟講Management係有義務喺合理嘅成本下用唔同嘅手法盡可能減低風險,而唔係直接推卸責任

就好似airline需要確保機師嘅training係符合資格,佢地日常嘅performance需要跟足SOP,唔係嘅話如果有因為機師嘅routine intentional violation of standard of operation而導致意外發生嘅話都可以話個root cause係poor management of operation,因此airline需要負責
對於唔同stakeholders roles & responsibilities上既理解好反映到邊d人係做開低下階層
唔係連登仔 係支共紅底PR
見到直接block柒佢就ok
你同唔到一班冇讀過書又reason唔到既人講道理
叫barrier analysis 都得
Swiss chess 多數貴行業先講得多
以SHELL Model嚟睇的話呢次嘅意外可以咁睇

Software - poor operational procedure

Hardware - Lack of signs and barriers to protect merchandise

Environment - Customers in crowded storefront
Children in store being unattended

Liveware - Lack of awareness from the employee

你地諗到可以再加
我打字慢所以變咗打英文sor
Safety management system通用於唔同大大小小嘅行業

Swiss cheese以經係SMS theory入面最入門嘅概念
我自己推下先
定係我應該po學術台
班友反社會人格, 中意扮眾人皆蠢佢獨醒, 日睇鄭立夜睇陳云當自己天選之人 點會真係常理角度睇野
出面大把帶風post
又話係展覽前派筆俾小朋友
又話明知有親戚小朋友上門都將絕版模型放係廳
反智都極點
香江19
熱青城真係個個唔係保安就係無業
係真唔係假
歡迎討論
你會唔會高估左連登水平
所以我唔明搞咁多例子做咩
事件主角就算換人都無問題
件事起因就係隻公仔既擺位有問題
係咁講個細佬都唔知做咩
可能係
但係我只係想試下將個focus拉返去management到

除咗小朋友仲有

咩背囊嘅顧客
俾其他顧客撞嘅顧客
入貨嘅師傅
店員
肥仔/婆

等等都可以好輕易咁推跌展品
認真post歡迎討論
我贊成最低限度要係咁做

唔圍住店員又唔理就係有問題啦
中共PR搵到位就分化啫
班PR好激動咁飾演贊成同反對派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞