連登仔知唔知咩叫swiss cheese theory

184 回覆
86 Like 31 Dislike
仲要要人賠

冇整親個𡃁仔已經偷笑
個人意見不喜勿插
我唔希望將呢次討論拉落政治
亦都唔清楚學校有冇權咁做

不過我想問第三樣點解唔得
算啦正經post推唔起喇

大家加油啦
我懵伯伯聽唔明
係咪話舊野本身就衰
放個屁甚至冇人經過都會跌碎
所以唔關個豆釘事
班執貨員點會明啲咁深嘅野
好多時已經唔係啱定錯, 亦都唔可能非黑即白,
個細路係衰格架啦, 我細個屋企人千叮萬囑唔好挨身挨勢
咁唔代表間舖個處理手法 (無論事前事後) 係恰當,
不過呢度好多人只係想血流成河,
剩係會去D標題好聳動既PO度宣洩情緒.
後兩句我唔會直接咁講
我會話個細佬(同家長)雖然有一定嘅責任
不過其他人都可以好唔小心咁整爛
所以係鋪頭最大責任

不過大致上意思類似啦
首先佢老母唔係直接目擊件事,加上佢可能都唔夠法律知識分析究竟係咪自己錯哂,就算佢當時認為自己錯,賠咗錢都唔代表佢真係有錯
最簡單講 每件事發生左 每一方都有責任, 打咁大段野去support 做乜
唔明還唔明
Theory,案例都擺哂出嚟都聽唔入耳先係冇得救
責任多少,邊個應該賠錢俾邊個都值得討論

而且我覺得輿論繼續傷害嗰家人太唔公平姐
諗下依家玩連登係咩人,就知呢度係另一個離地地方
sadly i agree
討論咪討論 咁多理論做乜

你考試時拎本management 書溫都會發覺
明明common sense 野 特登寫到懶係有理論, 然後要我背屌佢老母

到你出黎做野, 你會唔會拎住幾本書係左手, 引用書中章節處事?

只有基督徒同動漫魔法師先會
簡單例子否定地球自轉
https://lih.kg/2948486

如果呢個po你係真心的話我真係為你嘅智商感到擔憂
我明

但係有咁多人話2+2=5嘅時候你唔用數學理論點樣可以證明佢地錯

討論真係冇問題,但係要base on logic同埋理據㗎
問題係佢地阿叻上身
佢地就係唔理你d 理據
所以你直接開個post屌佢地弱智
先係最迫切
題外話但係我想問下點解乜野都要拉落政治到

明明就完全唔關黃藍事
就算係關事的話係咪就一定黃係啱藍係錯?
黃絲一定係好人?藍絲一定係壞人?

點解大家可以一有d咩事就即刻套用落黃藍到

有返d獨立思考得唔得?
其實都唔係話好深奧嘅理論
點解一黎就開波屌鳩人理論撚
係香港人依家已經唔識理性思考定點
最後咪又係變到唔用理據嘅互屌
有乜野意義

我用我嘅logic嘗試救得一個得一個仲好啦
加油 你會成為魔法師
我都唔會話我識好多,但係反對我嘅可唔可以用佢地合理嘅理論反駁我
由dr strange 2個單野已經知好多人唔識fc/獨立思考
但連理性分析&思考都放棄左其實真係好心寒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞