「想要正能量既入黎」有咩心事、生活有咩艱難,你起到打幾多字,我都會睇晒同詳覆

242 回覆
58 Like 2 Dislike
真 淨係想要基本經濟先大家加油
想打一堆字去呻下自己既人生,
發現唔知點樣打起,
家庭愛情友情事業全部野都好撚失敗,
剩係想唔生下一代然後人生快啲完
想要一個答案
近呢幾年都學緊處理人際關係既問題,發現身邊有問題既人都多。例如你死你賤,有着手就埋黎伸大手既人。所以呢排除左人際關係清瘀血之外。亦長期處理留低既負面情緒。
發現自己吸負既能力都幾強,姐係接收人地既情緒同願意安慰人/不合理既待遇。但一旦放負,人地願意支援既力度或技巧會完全唔對等。所以好多時會想收埋自己既感受,亦覺得冇人明白自己同支援到自己。近呢幾個月睇多左一啲關於人際/精神健康既ig文章,對自己既交友觀都唔同左,保持自己介線。唔滿意就試下同對方傾,對方唔想傾就絕交/已讀,都幾好

人既情緒,同營養吸收一樣
如果你長時間習慣憤怒/埋怨
生理上 你個腦都會習慣釋出呢類既物質
亦會每天發出需要憤怒同埋怨既的訊息

樓主呢段對我黎講都幾中,習慣吸負,宜家個人諗野都傾向負面行先,唯有支援由內在開始先至最有力,反而少向外求,因為都比唔到我想要既野我
樓主
因為我有上過啲課程,
覺得你同心理輔導員講嘢風格好似

Btw樓主有愛,見到你真係好有心去覆

平時生活中係咪都係暖男一個?
好應該講
佢地係fwb 或者係過左去
但係你介意佢地既關係 係而家發生緊既事
最直接就係話

我仲係好介意呀 你會唔會覺得我好小氣呀 我覺得你地正常社交 但我仲介意 所以覺得自己好小氣 但我唔知點做好

將你感受講出黎 睇下你地會點workout到
可能最後係佢改變 或者你接受左
但總要有人踏出第一步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞