「想要正能量既入黎」有咩心事、生活有咩艱難,你起到打幾多字,我都會睇晒同詳覆

242 回覆
58 Like 2 Dislike
可能我都係你眼中既痴線佬架
我有好多面 有另一個我都可以去到好極端架
可唔可以舉例講下個價值觀係點架
不過咁諗啦
每個價值觀建立都有佢既原因同歷史
不妨解構下「惡魔」係點樣形成都好有趣

我唔介意痴線佬
但如果我比人利用左
同埋比人呃/水左 我會好唔開心..

聽落去你最主要既困擾係現實既野
興趣同愛情既滋養讓你可以暫時麻醉
恭喜你真係大個了

因為呢啲正正係邁向自立既必經過程…
脫離屋企人庇護又受佢地影響、人生規劃同經濟壓力、仲有愛情!
不過蛻變的確係好唔容易的…

屋企人既唔明白 真係唯有自己頂住半邊天
同女神發展順利嗎?
放假係多啲野諗嫁喇
返返現實世界讓自己分下心先

btw你成日做運動會唔會搞到啲睾酮勁得濟
所以成日掛住人地咋

你操咁fit應該好快就有第二個
不過放唔放得低前果個就真係到時先見真章

希望你快啲ready可以重新出發同找到幸福
抱抱你
我壓力的確超級爆大
不過我好少會將負面情緒外露
可能同我活潑好動既個性有關

人人面對壓力方式唔同,粗略分就係:
Fight(對抗) or Flight (逃避)
我兩種都有
逃避我會:訓教、唔理人msg、打機
對抗我會:鬧人、惡意拖延

當然,除左呢兩種仲有其他
好多負面情緒係來自同人溝通
而Satir(一位好出名既治療師)就指人的溝通模式有五種:
就係指責型、打岔型、超理智型、討好型、表裡一致

頭四種其實都會犧牲緊不同嘅能量
惟有做到第五種既
先會讓內心有一份既穩定、平安同連貫

有機會你可以上網搵吓
諗吓自己究竟係邊一種嘅人多

例如:
你成日要諗住控制自己情緒
會唔會要討好別人?擔心影響對你既觀感?
或者
你對自己會有一定要求,一旦達唔到就會指責自己?

有好多可能性
可以探索多啲自己

無需氣餒
你已經有一個好好的開始
多啲為意下同探索下自己
每次發現都係一次既提升
係咪最近好倒楣呀?
一定有好多唔開心喇
會唔會好炆?或者累呀?

起到陪住你呀
對上一次分手兩年幾 最近終於move on左 鐘意左一個男仔 (一直都以為自己唔會再有能力鐘意人)但佢似乎對我冇咩感覺 覺得自己好難先搵到一個自己會鐘意嘅人 俾人食檸檬好唔開心年紀都唔細了 唔係覺得自己仲有條件揀另一半 有時候人地鐘意我我都真係勉強唔黎
有時真係唔知架
付出真心但落得如此下場

只能講句:人心隔肚皮

呢次情傷一定令你有好大既打擊
尤其果下承諾… 你既相信變左欺騙…
你係咪已經喊左無數次
好想陪你一齊喊呀 🫂

你一定遇到個更珍惜你既人
因為你已經好好珍惜你自己
而且其實你係做得岩架!
你真係好自重同自愛呀
所以最後反而係考驗左只有真正愛你既人先可以留低

社會真係有唔同既人
所以都關機率事 只可以講認識到佢都有啲唔好彩

不過 你最初鐘意佢一定都有你既原因
你既選擇有你既理由
愛佢係好失望同換黎好多痛
但最初你既選擇或者係當刻自然既選擇

有時都無法驗證大家對大家既愛有幾成係真
但我諗對方曾經都有放時間同心機起你身上
其實唔一定完全係呃你
我相信都有部分係有感情的

只係你呢刻好自然只睇到結果
除左唔開心之外,都要搵下野散下心呀
又見到你抱下你先
我哋屋企好似 只可以講條路係會難行
特別你要預之後好多洗費要自己出
因為咁先可以慢慢脫離屋企 唔洗再俾人話
有好多例子
例如為咗自己利益而唔誠實嘅人
或者物化男性女性嘅人 喺一段關係入面 只當對方atm/ 肉便器
唔諗人感受嘅人 為咗自己 可以傷害好多人
仲有好多好多
簡單來講 我覺得個個人都值得被好好對待 唔係有目的地對佢好嗰種
而係我覺得如果世界多啲人咁諗 好多人嘅生活會易好多
好多時一個人嘅傷心係出自身邊人嘅傷害

同女神發展還好 佢去街有時會橋住我
我哋一識對方就有種特別嘅默契
同咁講好on 9
我算見過好多靚女 平時都多女仔朋友
女神其實唔靚的 但我第一次見到佢 已經覺得好有親切感
如果有上世 佢應該係我老婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞