「想要正能量既入黎」有咩心事、生活有咩艱難,你起到打幾多字,我都會睇晒同詳覆

242 回覆
58 Like 2 Dislike
樓主讀心理學?
咁李sir呢
有無相呀
我哋之間三角戀
遺棄嘅感覺真係好難受
今次真係遇人不淑 仲要交出真心

經過呢啲經歷之後 你就會發現好多承諾其實都係好廉價
最痛係你咁相信佢 佢卻令你太失望…

雖然今次段關係你無失到身
但就失去晒個心…

你一定每日都好辛苦…
不斷諗返之前發生既事..
然後又你一陣陣既心傷

我陪住你呀
每次見到自己鐘意嘅人冷淡回應,離自己而去就好失落
個感覺就好似拎起個生果覺得唔靚就扔返落個籮到
雖然不斷同自己講我係有價值嘅人
係對方唔識欣賞
但係每次都係咁,想唔懷疑自己都難

我明白你果份難過同無奈
因為我屋企人都為我帶來左好多傷害既回憶同背景比我

我相信你一樣都好難受
因為你感受唔到屋企人愛你
仲為你帶嚟好多枷鎖
拖住你 令你每日都活得難受

祝福你快啲可以有搬出去嘅能力
撐住呀

其實唔值得為咗屋企人去犧牲咗自己嘅幸福同享受
你嘅人生係屬於你自己嘅
只不過你暫時屈就起一個唔幸福的地方
唯有當自己係住喺間酒店

其實都好悲哀,因為屋企做唔到你嘅避風港
希望可以搵到讓你幸福你嘅另一半
點解我要俾相你呢?
ok就好!最緊要係自己滿意

我覺得世界有好多面
「醜惡」係世界嘅一面
亦有「美好」既一面

同時我認為自己都有份去塑造呢個世界
亦希望個世界可以變得更加美好

我都有自己嘅經歷,
過去的經歷亦讓我去對抗世界荒謬時更有韌力
我唔抗拒痴線佬架(只要佢唔係投訴我
因為痴線既人一定有一段痴線既經歷令佢變得痴線

既然你都係知識分子,我引用一個相關既心理學理論:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Appraisal_theory
其實事件大家都會經歷 一切都係睇你點演繹

如果你一個高敏人士,你要學習既係要分辨不同能量
因為你好容易會吸收到負面能量
然後比佢哋影響你嘅狀態同思緒

調返轉問,有冇啲方法可以令你吸收到正面嘅能量?
可能我表達得唔好 我嘅痴線佬係啲價值觀有問題
又自私自利嗰種人

玩興趣之前可以令我開心 但呢排好似習慣咗
另一個係見鐘意嘅女仔
多謝你我會繼續努力
都就黎放完假,可以繼續過返啲煩囂既生活
將來係點無人知,唯有繼續做好自己,做個更好既人
好多謝你 我都好希望未來嘅自己可以做到
樓主 你平時又係點處理負面情緒
整體運都要改善
睇透原來對方無愛過我
所有嘢都唔係真嘅時候
真係好心痛
我唔做壞事
But why me
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞