「想要正能量既入黎」有咩心事、生活有咩艱難,你起到打幾多字,我都會睇晒同詳覆

242 回覆
58 Like 2 Dislike
佢話過never abandon me
但佢唔要我了
睇返種種跡象
佢無愛過我之餘,玩完我就唔要 (因為我地協議no sex) 無幾耐佢就離開了
未接受到好愛嘅佢會咁樣對我
每一日對我嚟講都係折磨
對成個世界失去希望
好唔中意呢個屋企
好想搬出去但又未有能力
每日都過得好辛苦
未出
但我gpa一直算唔錯 今個sem感覺上都ok

你會唔會有時覺得呢個世界好醜惡?
同好荒謬
咁講好中二病 但可能我經歷較多
見到唔少好人 但見過更多痴線佬

同我同理心好強
見到連登有人開po 話自己生活唔好
我都會心痛覺得點解人要咁被其他人對待
唔應該係咁

坦白講 生活上嘅壓力同我嘅同理心令我有唔少自殺想法
May
細個唔明有咩意思
大個先明白:人有時都要為自己死心設下限期,亦為限期搵個藉口去支持

純粹讓自己活得無咁難受
咁你個心應該好難受wo
你仲可以咁淡然既?

好彩唔晒面懵 因為佢唔知你鐘意佢
你一直暗戀佢 佢都察覺唔到?
收得好埋

起碼你仲可以全身而退
可以繼續同佢傾計
孔子都有講三十而立
你未到30歲迷失左都好正常

其實唔係你個人問題
而家成個社會都缺乏方向同埋氣氛咁差
生活好容易變成行屍走肉

你有冇咩興趣同埋嗜好?
其實調返轉來講,要建立目標先至係難
有啲人都話好現實咁諗
考牌都有啲運氣成份
唔pass都冇咩野
但我會覺得好似如果最後唔pass
就冇咩野證明到自己嘅努力
好似以往溫書 想去精益求精嘅過程都浪費左咁
而且唔似做鍾意嘅運動
可以個過程都好樂在其中
唔知要點調整心態

至於追求
關係上
上年女朋友去左海外就散左
但除左呢樣野我都知足
有supportive嘅屋企環境同屋企人
有幾個熟嘅fd
生活幾free 好多野想做就做想學就學
好似係好唔錯
(雖然覺得自己係幾摺幾毒
但好似真係唔知有咩大理想目標去追求
我入黎唔係想講心事同生活困難
係想稱讚下樓主係呢個壓力社會下
仍然願意係工餘時間黎呢到比素未謀面既人支持鼓勵
睇左你幾個回覆都好用心
[member][member]係,我都拍過幾次拖,口講真係冇用,行為最實際,好在宜家男友都係行為上比我感受到

呢個安感問題我一直都知係原生家庭問題
大個左就好少少,有好多交心朋友比到自信我
但家庭影響得太耐,所以有時潛意識會出返黎,成日諗唔通
[/member][/member]
你令我諗起呢本書呀
https://www.harpersbazaar.com/tw/culture/theatreandbooks/g32912905/5-quotes-about-loneliness/

空虛 寂寞 孤獨…
互相影響

現實上有無心靈伴侶架?
聽得出你心靈容易變得空虛
需要人托住
有句廢話,但係真理:
未遇到下個之前,總會寄掛之前果個

有句說話都幾得意:
你唔係未想開始,而係未遇到個令你心動的人

玩塔羅占卜唔傻呀
其實一樣可以起個過程認識自己多啲

雖然人天生孤獨
但學會獨處真係需要時間磨練
希望你可以起呢段時間處理好段記憶
因為時間可以沖淡一切 但沖走唔到一切
最重要係我哋自己點睇呢段關係
祝福你最後可以留低一個好嘅回憶同評價呢段經歷

「享受自己一個」
實在太重要
我哋一齊練習吓丫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞